Kezdeményezi a modellváltást a Debreceni Egyetem

oktatás
2021 január 21., 16:52

A Debreceni Egyetem kezdeményezi, hogy a felsőoktatási intézmény állami alapítású vagyonkezelő alapítvány által fenntartott egyetemmé alakuljon át. Erről rendkívüli ülésén, 65 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül döntött az egyetem szenátusa csütörtökön - derült ki egy MTI-hez eljuttatott közleményből.

A napirenden szereplő személyi kérdések miatt zárt ajtók mögött tartott tanácskozáson elfogadott határozat szerint a Debreceni Egyetem kezdeményezi a fenntartónál az áttérést az új szervezeti formára, az egyetem valamennyi eddigi tevékenységének folytatásával, beleértve a betegellátást is.

Csütörtök reggeli hosszabb cikkünkben írtuk, hogy a modellváltás elfogadásáról vagy elutasításáról a következő napokban döntő tudományegyetemek, a PTE, az SZTE és a DE számára kiemelten fontos kérdés, mi lesz a hozzájuk tartozó klinikákkal, ha az alapítványosodás mellett döntenek. Gulyás Gergely a kormányinfón azt mondta, hogy maradnak a klinikák az orvosegyetemeknél, de a PTE rektora szerint az Orbán és Kásler közötti megbeszélésen ennek az ellentéte hangzott el. Az egymásnak ellentmondó információk miatt a PTE szenátusa mai ülésén nem tárgyalta a modellváltás kérdéskörét.