Nem tárgyal a PTE szenátusa a modellváltásról, amíg nem lesz világos, hogy az egyetemnél maradhat-e a klinikai központ

oktatás
2021 január 21., 15:48

Délután kettőkor kezdődött a Pécsi Tudományegyetem szenátusi ülése, aminek kezdetén Miseta Attila rektor közölte, nem tárgyalják az alapítványi átállásról szóló előterjesztést - írja a Pécsma.

Ez azért fontos, mert az egyetem vezetésének a napokban kell döntenie arról, hogy belemennek-e a modellváltásba. Miseta már korábban világossá tette, hogy akkor hajlandó ebbe belemenni, ha lesz garancia arra, hogy az egyetem egységben, a klinikai központtal együtt kerül alapítványi fenntartásba. Az egyetemhez tartozó klinikák az orvosképzés fontos helyszínei, ezért fontos az egyetem vezetésének az, hogy ezeknek a működése ne változzon a modellváltással.

A rektor szerint viszont jelenleg egymással ellentétes információkat kapnak arról, hogy mi lesz a klinikák sorsa. Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a mai kormányinfón a 444 kérdésére azt mondta, az orvosegyetemekhez tartozó klinikák működésének nem szabad megváltoznia a modellváltást követően, tehát továbbra is részei maradnak az egyetemeknek, de mégis az egységes kórházi ellátásban vállalnak szerepet.

Miseta viszont a szenátusi ülésen azt mondta, hogy felhívta Kásler Miklós miniszter tanácsadóját, a pécsi Kollár Lajos professzort, aki szerint ennek az ellenkezője hangzott el, amikor Kásler ma délelőtt Orbán Viktor miniszterelnöknél járt.

Miseta ezért szeretné megvárni, amíg a “képlet letisztul”, és csak ezután hoznának döntést. Azt is hozzátette, hogy nem ez az egyetlen "bizonytalansági pont" a modellváltás kérdésével kapcsolatban.

A következő szenátusi ülés január 28-án vagy 29-én lesz, ekkor tárgyalhatják a modellváltásról szóló előterjesztést.