Több tízezer tüntető, kétezernél is több előállítás: rég nem volt ekkora Putyin-ellenes megmozdulás

külföld
2021 január 23., 17:11

Tízezrek vettek részt Oroszország több mint 85 városában szombaton azokon a tüntetéseken, amelyeket Alekszej Navalnij ellenzéki politikus hirdetett meg.

photo_camera Fotó: KIRILL KUDRYAVTSEV/AFP

A pontos létszámot nehéz megbecsülni, a Reuters szerint Moszkvában például 40 ezren voltak, de látványos tömeg volt Szentpéterváron is.

photo_camera Fotó: Alexander Galperin/Sputnik via AFP

Volt, ahol nem a létszám, hanem önmagában a helyszín volt különleges: a szibériai Jakutszk városban például -50 fok körüli hidegben mentek ki tüntetni emberek, de tartottak tiltakozást Gelendzsik üdülővárosban is, aminek közelében található Putyin leleplezett palotája.

link Forrás

A Reuters azt írja, ez volt a legnagyobb Putyin-ellenes megmozdulás az utóbbi években - az orosz külügy válaszul közölte, szerintük csak négyezren tüntettek a fővárosban.

Több mint kétezer embert állítottak elő az OVD-Info szerint, ami a hatósági intézkedések követésével foglalkozik. Ezek között vannak alaposan dokumentált esetek: Navalnij csapatához tartozó ügyvédet, Ljubov Szobolt például élő interjú közben megragadták és elvitték.

link Forrás

De előállították Navalnij feleségét, Julia Navalnaját is, akit később szabadon engedtek.

photo_camera Fotó: OLGA MALTSEVA/AFP

Az orosz hatóságok egyértelművé tették: nem engedélyezett tüntetésekről van szó. Már előre letartóztatták Navalnij több szövetségesét, és csapatának tagjait. Részben arra hivatkoztak, hogy a járványhelyzet miatt nem lehet tüntetni, részben egyszerűen arra, hogy ezek illegális megmozdulások.

A rohamrendőrök ennek megfelelően kőkemények voltak a tüntetőkkel:

link Forrás
link Forrás

Ezen a videón például egy rendőr hasba rúg egy nőt, akit a hírek szerint kórházba kellett szállítani:

link Forrás

Nem számított a résztvevők kora sem a rendőri fellépés szempontjából:

link Forrás

A tüntetők egyik gyakori eszköze volt, hogy hógolyóval dobálták a rendőröket:

link Forrás

Az orosz állami hírügynökség közben arról számolt be, hogy 40 rendőr sebesült meg, tüntetők egy csoportja pedig megtámadott egy autót, ami a titkosszolgálathoz tartozhat, a sofőrjének szeme pedig súlyosan megsérült.

photo_camera Fotó: KIRILL KUDRYAVTSEV/AFP

„Elegem van abból, hogy félek. Nemcsak önmagam és Navalnij miatt jöttem ki, hanem a fiam miatt is, mert nincs jövője ebben az országban” - mondta a Reutersnek egy 53 éves moszkvai tüntető, Szergej Radcsenko.

Gyakori skandálás volt a Tolvaj Putyin!, és a Szabadságot Navalnijnak! a megmozdulásokon. A moszkvai tüntetés után egy csoport elment a börtönhöz, ahol Navalnijt fogva tartják, rájuk is lecsaptak a rendőrök.

link Forrás

Navalnij csapata közben bejelentette: újabb tüntetéseket hirdetnek meg a következő hetekre. Az ellenzéki politikus Putyin elleni harcáról bővebben itt lehet olvasni. (Moscow Times, Meduza, Reuters)