Játékkal tanulnak új szavakat a kutyák - derül ki egy magyar kutatásból

TUDOMÁNY
2021 január 26., 15:08

Játszva tanulnak új szavakat az idősebb kutyák is - derül ki Fugazza Claudia, az ELTE kutatójának nemrég publikált tanulmányából, amit a Guardian is bemutatott. A Scientific Reports című tudományos lapban publikált kutatásban két, szótanulásban jónak tartott kutya vett részt, a 4 éves, Whisky nevű border collie és a 9 éves Yorkshire terrier, Vicky Nina.

A kutatás során elvégzett egyik kísérletben a kutyáknak 7 játékot mutattak, köztük egy olyat, melynek nem ismerték a nevét. Ennek ellenére mindkét kutya képes volt kiválasztani kérés esetén az új játékot, még annak ellenére is, hogy nem ismerték a nevét. Közben viszont két új játék közül nem tudták kiválasztani a kértet, hiszen egyiknek sem ismerték a nevét.

Fugazza szerint ez azt jelenti, hogy az első esetben a kutyák kizárásos alapon választották ki az új játékot, hiszen az volt az egyetlen olyan, aminek nem ismerték a nevét, és mivel új nevet hallottak, a számukra nem ismert dolgot választották ki.

A másik kísérletben a gazdáik az új játékok nevét ismételték, miközben a kutyák a tárggyal játszottak, és ezzel már egy idő után új tárgyak közül is ki tudták választani a megfelelőt, azaz megtanulták a dolog nevét.

A kutatás szerint tehát némely kutyák a gyerekekhez hasonlóan tanulnak új szavakat, azt viszont továbbra sem tudjuk, hogy a kutyák agyában ilyenkor ugyanazok a folyamatok mennek-e végbe, mint az embereknél. További nyitott kérdés, hogy miért jó némelyik kutya a nevek megtanulásában, miközben más kutyák egyáltalán nem mutatnak ilyen készségeket. (Guardian)