Koronavírus-számok Magyarországon 03.07.
Elhunytak + 108 Σ 15 873
Kórházban + 202 Σ 7 445
Fertőzöttek + 6 201 Σ 466 017
Tesztek + 33 771 Σ 3 850 623
Oltottak + 31 904 Σ 981 401

A kormány rájött, hogy gyorsabban kellene kifizetni a vendéglátósok bértámogatását

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Csütörtök este az M1-ben rákérdeztek a kormányszóvivőnél, hogy mégis mikor utalják már ki a járvány miatt padlóra került vendéglátósoknak a 20 milliárd forintnyi bértámogatást, ami beragadt. Ahogy arról a múlt héten írtunk, vannak, akik még a tavaly novemberi bértámogatásukat sem kapták meg. Mivel ők az állami segítségre számítva megtartották az alkalmazottaikat, megfelelő bevételek híján is kénytelenek voltak a kifizetni a teljes bért.

Szentkirályi Alexandra most azt mondta, hogy a szerdai kormányülésen ezt a kérdést is megvizsgálták, és rá kellett jönniük, hogy bizony 

mehetnének ezek a támogatás-kifizetések gyorsabban is” 

még akkor is, ha közben meg kell felelni a bürokratikus szabályoknak.  Elmondta, hogy ebből eddig 7 milliárd forint jutott el a vállalkozókhoz. 

Úgyhogy a kormány döntött arról, hogy amennyire lehet, meg kell gyorsítani a kifizetéseket. Azt azonban a műsorvezető merész visszabekérdésére sem árulta el, mikor juthatnak hozzá a támogatáshoz, csak annyit mondott, azon vannak, hogy a lehető leghamarabb.  

Pedig ez csak a minimum lenne, mert a vendéglátósok problémáit még ez sem oldja meg, ahogy arról a 444-nek többen beszámoltak: a vendéglátóhelyeken nem feltétlenül a bér a legnagyobb költség. Ráadásul mivel nagyon sokan szürkén, minimálbérre bejelentve dolgoznak, a bruttó munkabérek nem feltétlenül fedik a valós helyzetet. Ezeken kívül még ott vannak a bérleti díjak, a rezsi és az alapanyagok költségei is.