Sorra tartóztatják le az embereket a Navalnij melletti tüntetésen

külföld
2021 január 31., 10:27

Elkezdődtek a vasárnapi tüntetések szerte Oroszországban, és már 1000 embert le is tartóztattak helyi jelentések szerint.

A szibériai Novosibirskben nagyjából 2000 ember vonult végig az utcákon a „Szabadság” és „Putyin tolvaj” szavakat harsogva, közülük a rendőrök már 300 embert le is tartóztattak. A jelentések szerint Omszkban ezren tüntettek, Jekatyerinburgban pedig 7000 ember gyűlt össze. Moszkvában eddig 140 ember tartóztattak le, akiket buszokra raktak.

photo_camera Fotó: PAVEL KOROLYOV/AFP

„Elegem van a hatóságok despotizmusából és törvénytelenségéből. Egyetlen kérdésre sem érkezett válasz. Tisztaságot, nyitottságot és változást akarok. Ez késztetett arra, hogy idejöjjek” - mondta az egyik tüntető Yakutskban a -40 fokos hidegben.

link Forrás

Tomszkban az az épület elé gyűltek az emberek, ahova Navalnij közvetlen a mérgezése előtt látogatott el, a tüntetők itt azt skandálták, hogy „engedjék el”, miközben orosz zászlót lengettek.

A tüntetők között sokan vannak, akik az ellenzéki vezető Alekszej Navalnij kiszabadításáért mentek utcára, de olyanok is vannak, akiknek Putyin elnökből van elegük és változást szeretnének. Szombaton bejárta a közösségi médiát az a videó, amit Navalnij kampányszervezője készített, aki fenyegetés hatására arra kérte az embereket, hogy ne menjenek ki vasárnap tüntetni. (BBC, Guardian)