Orbán: Nem szeretnénk, hogy holnap bejöjjön ötmillió kínai

2021 február 4., csütörtök 7:36

Orbán Viktor magyar miniszterelnök hosszabb interjút adott a német Stern magazinnak.

A beszélgetés MTI-ben közölt összefoglalójából az alábbi gondolatokat válogattuk ki, mint a legérdekesebbeket:

"Magyarországon úgy mondjuk, hogy csak akkor lehetsz jó európai, ha jó magyar vagy."

"A magyar felfogás szerint Európa szuverén nemzetekből áll össze", de egyes tagországok az európai intézmények megerősítésre törekednek, és egyre több hatáskört adnának át Brüsszelnek. A magyarok ezt a "centralizmust" a történelmi tapasztalataikból adódóan aggodalommal szemlélik.

A magyar történelem vezérfonala a birodalmak elleni küzdelem, és "nem akarjuk már megint feladni a Közép- és Kelet-Európa számára 31 éve kivívott szuverenitásunkat és a jogállamiságot".

"Jobb nekünk az unióban", a Brexit pedig "nagy hiba volt, meg kellett volna akadályozni". (...) "Fontos nekünk, hogy egy szövetséghez tartozzunk, amely biztonságot nyújt."

A Lisszaboni Szerződés második cikkelyében rögzített alapértékeket Magyarország természetesen teljes mértékben elfogadja.

Magyarországon elképzelhetetlen, hogy fegyveres védelemre szoruljon egy zsidó intézmény. Budapesten él Európa egyik legnagyobb zsidó közössége, és "társadalmi feladat gondoskodni arról, hogy a zsidó élet teljesen szabadon kibontakozhasson."

"Jogállamiságunkban kételkedő nyugati partnereinknek mindig azt mondom, hogy kedves barátaim, ti hol küzdöttetek a jogállamiságért? Én Budapest utcáin harcoltam." (...) "Már a helyzetet is abszurdnak tartom, hogy kérdéseket szegeznek nekem a jogállamiságról", és "méltatlannak, mindenekelőtt azért, mert a bizonyítatlan vádakat soha nem kapcsolták világos, objektív kritériumokhoz."

"Objektív elemzések azt mutatják, hogy a kormánnyal szemben nagyon kritikus médiumok piaci részesedése jóval 50 százalék felett van". (...) A kormány "nem szól bele" médiaügyekbe. ("szmájli" - szerk.)

Az alaptörvény szerint a család nő és férfi köteléke, és ez nem jelent intoleranciát.

A Meseország mindenkié című gyerekkönyvvel szembeni "heves tiltakozás nagyon is indokolt", ugyanakkor nem helyes "a fasizmus vagy a kommunizmus világába visszavezető jelképek használata" - mondta azzal kapcsolatban, hogy a Mi Hazánk Mozgalom nevű párt egyik vezetője nyilvánosan megsemmisítette a mű egy példányát.


A magyarok nem szeretnék, hogy muszlim vallású emberek nagy számban megjelenjenek országukban és "kulturális változást" okozzanak életükben. A Magyarországon tartózkodó muszlimokat "mi magunk engedtük be", és ők "elfogadták, hogy egy keresztény-zsidó országban élnek, és betartják törvényeinket".

"Kitűnő viszonyban vagyunk a kínaiakkal, de nem szeretnénk, hogy holnap bejöjjön ötmillió kínai."

"Alapvetően ellenezzük az illegális bevándorlást."

Most egy újabb bírósági döntésre kell várni ebben a "macska-egér játékban" - mondta a bevándorlási szabályokkal kapcsolatos, az Európai Bizottsággal folytatott vitáról.

"Egyfajta Marshall-tervet" kell elindítani "az afrikai és közel-keleti országoknak, amelyekből a migránsok jönnek", ennek előfutára a Hungary Helps segélyszervezet.

A következő húsz évben a migráció lesz az "európai civilizáció nagy kérdése", és ebben a kérdésben a nemzeti parlamenteknek kell dönteni.

Magyarország kulturális és vallási értelemben "nagyon sokszínű" ország, amelyben konfliktusok nélkül, harmonikusan élnek együtt vallások és világnézetek. "Szeretjük a sokszínűséget a saját kultúránkon belül, de ami kívülről jön, azzal nagyon óvatosak vagyunk, azért is, mert kis ország vagyunk."

A 2015-ös menekültválságban megmutatkozott, hogy "a német politika egy posztkeresztény és posztnemzeti Európában hisz", amelyben a magyarok nem hisznek.

"Toleránsnak kellene lennünk egymással és ki kellene mondanunk, hogy ti úgy gondolkodtok, mi meg így, de ettől még lehetünk barátok". A németek azonban azt mondták, hogy úgy kell gondolkodni a migrációról, mint a németek többsége. A magyarok ezt nem akarják, ami visszatérő feszültséget okoz a kétoldalú kapcsolatokban. "Ez a magyar olvasat az utóbbi öt évről."

Angela Merkel "erős asszony, aki két keresztet cipel: a német és az európai politikát", mégis mindig egyenesen jár, amiért tisztelet illeti.