A Sinovac oltóanyagát is engedélyezték Kínában

járvány
2021 február 06., 15:29

A Sinopharm után hamarosan a Sinovac oltóanyagát is széles körben alkalmazhatják Kínában, miután megkapta az általános használati engedélyt. Szintén két dózisos, hagyományos technológián alapuló, inaktivált, teljes vírust tartalmazó vakcináról van szó. A Sinopharm másik, még fejlesztés alatt levő vakcinájával együtt a Sinovac készítményével is oltottak már a fokozott kockázati csoportokban, írja a Reuters.

A Sinovac eddig Indonéziában, Törökországban, Brazíliában, Chilében, Kolumbiában, Uruguayban és Laoszban kapott vészhelyzeti engedélyt.

photo_camera Indonéziában is tesztelték Fotó: Johanes Christo/NurPhoto via AFP

A vakcina hatékonysági vizsgálatai eltérő eredményeket mutatnak különböző országokban. A brazíliai klinikai teszten alig lépte át az 50 százalékos küszöböt, bár az első eredmények még 78 százalékos hatékonyságot mutattak. Aztán kiderült, hogy nem vették számításba azokat a tesztalanyokat, akik a védőoltás beadása után „nagyon enyhe” tünetekkel, orvosi kezelés szükségessége nélkül, de megbetegedtek. A részletesebb eredmények szerint a vakcina 83,7 százalékos hatékonysággal véd az orvosi kezelést igénylő, és 100 százalékban hatékony a kórházi ápolást igénylő megbetegedéssel szemben. Törökországban 91,2, Indonéziában 65,3 százalékos hatékonyságot mértek.

A kínai klinikai tesztek első és második fázisa alapján a vakcina idősebbeknél is működik, de a gyártó szerint erről még nincs elég információ.

A magyar kormány nem ebből, hanem a Sinopharm vakcinájából vásárolt 2,5 millió ember beoltására elegendő adagot.

Kiemelt videóink