Koronavírus-számok Magyarországon 04.23.
Elhunytak + 207 Σ 26 208
Kórházban - 330 Σ 7 177
Fertőzöttek + 3 427 Σ 764 394
Tesztek + 27 607 Σ 5 233 530
Oltottak + 89 396 Σ 3 508 846

A Sinovac oltóanyagát is engedélyezték Kínában

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

A Sinopharm után hamarosan a Sinovac oltóanyagát is széles körben alkalmazhatják Kínában, miután megkapta az általános használati engedélyt. Szintén két dózisos, hagyományos technológián alapuló, inaktivált, teljes vírust tartalmazó vakcináról van szó. A Sinopharm másik, még fejlesztés alatt levő vakcinájával együtt a Sinovac készítményével is oltottak már a fokozott kockázati csoportokban, írja a Reuters.

A Sinovac eddig Indonéziában, Törökországban, Brazíliában, Chilében, Kolumbiában, Uruguayban és Laoszban kapott vészhelyzeti engedélyt. 

Indonéziában is teszteltékFotó: Johanes Christo/NurPhoto via AFP

A vakcina hatékonysági vizsgálatai eltérő eredményeket mutatnak különböző országokban. A brazíliai klinikai teszten alig lépte át az 50 százalékos küszöböt, bár az első eredmények még 78 százalékos hatékonyságot mutattak. Aztán kiderült, hogy nem vették számításba azokat a tesztalanyokat, akik a védőoltás beadása után „nagyon enyhe” tünetekkel, orvosi kezelés szükségessége nélkül, de megbetegedtek. A részletesebb eredmények szerint a vakcina 83,7 százalékos hatékonysággal véd az orvosi kezelést igénylő, és 100 százalékban hatékony a kórházi ápolást igénylő  megbetegedéssel szemben. Törökországban 91,2, Indonéziában 65,3 százalékos hatékonyságot mértek.

A kínai klinikai tesztek első és második fázisa alapján a vakcina idősebbeknél is működik, de a gyártó szerint erről még nincs elég információ. 

A magyar kormány nem ebből, hanem a Sinopharm vakcinájából vásárolt 2,5 millió ember beoltására elegendő adagot.