Koronavírus-számok Magyarországon 03.04.
Elhunytak + 152 Σ 15 476
Kórházban + 187 Σ 6 554
Fertőzöttek + 6 278 Σ 446 178
Tesztek + 30 794 Σ 3 749 907
Oltottak + 27 403 Σ 785 440

Kínai vakcinával kezdődött az oltás Brazíliában

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Brazíliában is megkapta az első egészségügyi dolgozó a koronavírus elleni védőoltást. A hatóságok két vakcinát engedélyeztek, az oxfordit és a kínai Sinovacét. Előbbire még várni kell, ezért egyelőre csak az utóbbit használják. 

A kínai vakcináról nem Jair Bolsonaro kormánya, hanem São Paulo állam vezetése állapodott meg, ezért a politikai babérokat is João Doria kormányzó aratta le. Azt mondta, az oltás megkezdése annak a jele, hogy a tudomány legyőzte a vírustagadókat és azokat, akik előbbre sorolják a halált az élet öröménél, írja a Guardian

 João Doria és az első ápoló, aki oltást kapottFotó: Suamy Beydoun/AGIF via AFP

Bolsonaro a járvány legszörnyűbb pusztítása közepén is bagatellizálta a fertőzés jelentőségét, tömegrendezvényeket tartott, és hatástalan gyógyszert reklámozott

Bolsonaro egészségügyi minisztere, Eduardo Pazuello tábornok szerint mindez csak marketingfogás Doria részéről, aki sokak szerint elindulhat az elnökségért a 2022-es választásokon.

A Sinovac készítménye, a CoronaVac mindössze 50,5 százalékos hatékonyságot mutatott a brazíliai klinikai tesztelés során, hajszállal átlépve az engedélyezéshez szükséges értéket. Ez jóval elmarad az Európai Unióban eddig engedélyezett Pfizer/BioNTech és a Moderna vakcináinak hatékonyságától. A CoronaVacot Kínában, Törökországban és Indonéziában is használják. (Ez a kínai vakcina azonban nem azonos a szintén kínai Sinopharméval, amiből a magyar kormány szeretne vásárolni.)

Múlt héten új vírusvariáns bukkant fel Brazíliában, emiatt Nagy-Britannia és Olaszország is beutazási tilalmat rendelt el.