Kínai vakcinával kezdődött az oltás Brazíliában

járvány
2021 január 18., 05:54

Brazíliában is megkapta az első egészségügyi dolgozó a koronavírus elleni védőoltást. A hatóságok két vakcinát engedélyeztek, az oxfordit és a kínai Sinovacét. Előbbire még várni kell, ezért egyelőre csak az utóbbit használják.

A kínai vakcináról nem Jair Bolsonaro kormánya, hanem São Paulo állam vezetése állapodott meg, ezért a politikai babérokat is João Doria kormányzó aratta le. Azt mondta, az oltás megkezdése annak a jele, hogy a tudomány legyőzte a vírustagadókat és azokat, akik előbbre sorolják a halált az élet öröménél, írja a Guardian.

photo_camera João Doria és az első ápoló, aki oltást kapott Fotó: Suamy Beydoun/AGIF via AFP

Bolsonaro a járvány legszörnyűbb pusztítása közepén is bagatellizálta a fertőzés jelentőségét, tömegrendezvényeket tartott, és hatástalan gyógyszert reklámozott.

Bolsonaro egészségügyi minisztere, Eduardo Pazuello tábornok szerint mindez csak marketingfogás Doria részéről, aki sokak szerint elindulhat az elnökségért a 2022-es választásokon.

A Sinovac készítménye, a CoronaVac mindössze 50,5 százalékos hatékonyságot mutatott a brazíliai klinikai tesztelés során, hajszállal átlépve az engedélyezéshez szükséges értéket. Ez jóval elmarad az Európai Unióban eddig engedélyezett Pfizer/BioNTech és a Moderna vakcináinak hatékonyságától. A CoronaVacot Kínában, Törökországban és Indonéziában is használják. (Ez a kínai vakcina azonban nem azonos a szintén kínai Sinopharméval, amiből a magyar kormány szeretne vásárolni.)

Múlt héten új vírusvariáns bukkant fel Brazíliában, emiatt Nagy-Britannia és Olaszország is beutazási tilalmat rendelt el.