Ferenc pápa felszólította a mianmari hadsereget, hogy térjen vissza a demokrácia útjára

vallás
2021 február 08., 12:26

Ferenc pápa felszólította a mianmari hadsereg vezetőit, hogy engedjék szabadon a politikai foglyokat, és térjenek vissza a demokrácia útjára. A katolikus egyházfő, aki 2017-ben járt Mianmarban, a Vatikánhoz akkreditált diplomatákhoz intézett éves beszédében együttérzéséről biztosította a délkelet-ázsiai ország lakóit.

A délkelet-ázsiai országban a hadsereg a múlt héten, a parlament ülése előtt néhány órával vette át a hatalmat, és őrizetbe vette a Nobel-békedíjas Aun Szan Szu Kjí melett több más magas rangú politikust. A lépést azzal indokolták, hogy a kormány nem reagált a katonaságnak a feltételezett választási csalásokkal kapcsolatos panaszaira. Azóta országszerte tüntetések vannak.

A világ állapotáról, a legnagyobb globális konfliktusokról és vitatémákról szóló beszédét 88 nagykövet, köztük a magyar szentszéki nagykövet hallgatta az audiencia helyszínén az óvintézkedések betartása mellett.

photo_camera Fotó: Vatican Media/AFP

Ferenc pápa felszólította a kormányokat: ragadják meg a világjárvány nyújtotta forradalmi lehetőséget egy gazdaságilag és környezetvédelmileg kevésbé kizsákmányoló világ megteremtésére, ahol mindenkinek joga van az alapvető egészségügyi ellátáshoz.

Arra buzdította a világ országait, hogy csatlakozzanak a globális vakcinaelosztó kezdeményezésekhez, és biztosítsák, hogy a szegények is hozzáférhessenek az oltóanyaghoz.

Ferenc pápa szerint az új gazdaság „életet hoz a halál helyett, befogadó, nem pedig kirekesztő, emberi, nem elembertelenítő, és törődik a környezettel, nem megrabolja azt”.

Ferenc pápa szót emelt a 10 éve kezdődött szíriai polgárháború végéért, üdvözölte az Új START-egyezmény meghosszabbítását, és azt mondta, a lefegyverzést a hagyományos és a vegyi fegyverekre is ki kellene terjeszteni.

Emellett szorgalmazta a migránsok és menekültek aktívabb védelmét, mert az ENSZ erőfeszítései ellenére a világ több szegletében továbbra is problémás a menekültek helyzete. A pápa szerint új EU-s megállapodásra lenne szükség a migráció szabályozása érdekében.

A pápa megerősítette, hogy március elején egy apostoli misszió keretében Irakba utazna. „Az utazások kedvező alkalmat jelentenek arra, hogy a párbeszéd jegyében ápoljuk kapcsolatainkat más vallásokkal” – mondta. (MTI)