Cser-Palkovics megengedi, hogy kiássák a csontokat a székesfehérvári osszáriumban

Történelem
2021 február 10., 13:03

Alapos és átfogó konzultációt folytattak a Székesfehérvári Egyházmegye képviselőivel, a város régész, történész szakembereivel, valamint aprólékosan megvizsgálták a Magyarságkutató Intézet kérelmét, és úgy döntöttek, engedélyt adnak az osszáriumban található csontok kiására, közölte Cser-Palkovics András fideszes polgármester.

Miután Horvátországban meghatározták azt a DNS-profilt, amivel a Hunyadiak valamennyi felmenője és leszármazottja azonosítható, a székesfehérvári csonttemetőből kiválogatják azokat a csontokat, amelyek Hunyadi Mátyáshoz köthetők. Ez alapján majd, ahogy Kásler Miklós miniszter mondta, „össze lehet rakni” a királyt.

Kásler Miklós Corvin János koponyáját vizsgálja.
photo_camera Kásler Miklós Corvin János koponyáját vizsgálja. Fotó: A miniszter Facebook oldala

Galántha Gergely történész nemrég arról írt a 444-re, hogy a korábbi, hasonló kiásásokra mindig jellemző volt „a leletanyag felmérhetetlen károsodása, keveredése, eltűnése (ha nem közvetlenül a feltárásnál, akkor az azt követő raktározásnál vagy visszatemetésnél)”.

Cser-Palkovics szerint két feltétel szabtak: a csontokat nem érheti maradandó károsodás, illetve a kutatás lezárása után maradéktalanul vissza kell kerülniük a csontoknak Székesfehérvárra. (via MTI)