Müller: A járvány kicsit másképpen alakul, mint ahogy vártuk

járvány
2021 február 10., 10:18

Sokan hívják a háziorvosukat, hogy érdeklődjenek, szerepelnek-e az oltandók listáján. Békássy Szabolcs, az országos háziorvosi kollegiális vezető arra kérte az embereket, ne tegyék, az orvos majd értesíti őket, ha sorra kerültek.

Az operatív törzs tájékoztatóján megemlítette, hogy az orvosoknak küldött listák eddig nem mindig frissültek, de most ígéretet kaptak, hogy azok is rajta lesznek, akik a közelmúltban regisztráltak. Javasolták, hogy ezt már a hét elején juttassák el az orvosoknak. A héten

  • 2040 háziorvos olthat 59 év alatti krónikus betegeket AstraZenecával,
  • 2964 praxisban oltják a legidősebbeket,
  • Budapesten 560 háziorvos küldhet öt-öt beteget kórházi oltópontra, őket Szputnyikkal oltják.

Csütörtökön érkezik 45600 adag AstraZeneca és 21600 adag Moderna-vakcina. Ezek fele ennyi ember beoltására elegendők.

Müller Cecília tisztifőorvos azt mondta, abban bízik, hogy márciusban már a fiatal, nem krónikus beteg embereket is olthatják.

Nem jók a számok

Békássy Szabolcs szerint 2-3 csendesebb hét után az elmúlt napokban egyre több fertőzött beteg jelentkezett a háziorvosoknál.

Müller is beszélt arról, hogy „a járvány kicsit másképpen alakul most, mint ahogy vártuk”, megtorpant a második hullám lecsengése. Ahogy délelőtt beszámoltunk róla, egyre látványosabban romlanak a halálozási és fertőzöttségi adatok. Kedden rákérdeztünk, a fertőzöttek hány százaléka fertőződött meg a brit mutációval, ami gyorsabban terjed, és magyarázhatja a számok emelkedését. Azt íták: 24 ilyen mintát találtak. Nem egyértelmű, hogy összesen vagy 100-ból. (Január közepén a pécsi laborban 100-ból öt mintánál azonosították a brit variánst, majd a tájékoztatón csak annyi hangzott el, hogy öt esetet találtak.)

Az utóbbi napokban Miskolcon és Kecskeméten is enyhítettek a maszkviselési szabályokon. Müller azt mondta, ez túl korai.

link Forrás
link Forrás