A Budapest Bank Rogánné földvásárlásáról: Minden hitelkérelmet egyedi bírálat keretében vizsgálunk meg

politika
2021 február 11., 13:50

A Budapest Bank minden hitelkérelmet egyedi bírálat keretében vizsgál meg, amennyiben úgynevezett projekthitelként adja a pénzt- válaszolta a pénzintézet a HVG kérdésére, melyben a hetilap munkatársai arról érdeklődtek, hogy kaphatott Rogán Antal harmadik felesége kb. 5 százalékos önerővel termőföld-vásárlási kölcsönt, mikor családtagjaival együtt több mint 1000 hektár földet vásároltak 1,6 milliárd forintért nem sokkal az esküvő előtt.

A Budapest Bank válasza szerint tehát ügyfelenként is változhatnak a földvásárlási hitelek feltételei. A HVG szerint azonban nem mondható szokványosnak, hogy egy termőföldvásárlás esetén a vételár 95 százalékát finanszírozza a bank. Raskó György agrárközgazdász azt mondta, a bankok általában a föld értékének 20-30 százalékát kitevő önerőt követelnek, a kedvezőbb ajánlatok többnyire a kisebb gazdáknak szólnak, vagy valamilyen pluszfedezetet, illetve hitelgarancia biztosítást kérnek.

A Budapest Bank egyébként jelenleg állami tulajdonban áll, és tagja a Mészáros Lőrinc körül szerveződő bankholdingnak. A bank kockázatvállalásáért és működtetéséért felelős vezérigazgató-helyettese pedig Puskás András, aki néhány éve Rogán Antal alpolgármestere volt az V. kerületben. (HVG via 24.hu)