Négyszer akkora veszteséget okoz a briteknek a brexit, mint az EU-nak

külföld
2021 február 11., 18:25

Itt van az első hivatalos brüsszeli becslés: a britek kilépése miatt az uniós GDP fél, az Egyesült Királyságé 2,25 százalékkal csökken 2022-ben ahhoz képest, mint ha bent maradtak volna.

Bár a legrosszabbat, a megállapodás nélküli brexitet az utolsó pillanatban sikerült elkerülni, és a szabadkereskedelmi egyezménynek köszönhetően nem vezettek be vámokat, a brit gazdaság két év alatt 40 milliárd font (több mint 16 ezer milliárd forint) veszteséget kénytelen elkönyvelni. A legnagyobb gondot a kereskedelmet nehezítő adminisztratív terhek jelentik, és a helyzet várhatóan tovább romlik tavasszal, amikor szigorúbb határellenőrzést vezetnek be az EU és a szigetország között.

photo_camera A vámeljárás elhúzódása miatt feltorlódott konténerek a dublini kikötőben. Fotó: Artur Widak/NurPhoto via AFP

Az Európai Bizottság becslése szerint hiába vámmentes az áruk kereskedelme, az adminisztratív teher hatása olyan, mintha Brüsszel 10,9, London pedig 8,5 százalékos vámtarifát alkalmazna. A határon túli szolgáltatások vámmentességéről nem sikerült megállapodni, ami egyaránt sújtja mindkét felet. (Guardian)

Kiemelt videóink