Szinte tökéletes zenei hangokat sikerült kicsalogatni egy 17 000 éves kagylóból

Szinte tökéletes zenei hangokat sikerült kicsalogatni egy 17 000 éves kagylóhéjból. A hangszerként használt eszközt egy dél-franciaországi vadászó-gyűjtögető ősbarlangban fedezték fel.

A kagylót már 1931-ben megtalálták a Pireneusokban, de ekkor még azt hitték, hogy szertartásokhoz használt pohár lehetett. A friss kutatások viszont egészen más funkciót fedeztek fel.

A kutatók észrevették, hogy a kagylón olyan módosításokat hajtottak végre, amivel hangot lehet kicsalni belőle. Az eszköz végén például lukat ütöttek, amibe fúvókát lehet illeszteni, a kagyló másik felén pedig vágások vannak, amivel könnyebben be lehet nyúlni az eszközbe, és módosítani a hangmagasságot.

A tudósok egy zenész segítségével meg is szólaltatták a hangszert, amiből sikerült egy majdnem tökéletes C, Cisz és D zenei hangot kihozni. Ezt meg is lehet itt hallgatni.

Ez az egyik legidősebb hangszer, amit valaha felfedeztek, egyedül a csontfuvolák létezhettek még ennél is korábban. (BBC

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.