1812-ben elesett francia és orosz katonákat temettek Oroszországban

történelem
2021 február 13., 11:05

120 katonát, három nőt és három tinédzser fiút temettek el a nyugat-oroszországi Vjazmában, katonai tiszteletadással. A katonák 1812-ben estek el, mikor Napóleon hadserege Moszkva elfoglalása után kénytelen volt gyorsan visszavonulni Oroszországból, menekülve a hideg és az orosz ellenállók elől.

Az elesettek maradványainak temetése 2021. február 13-án
photo_camera Az elesettek maradványainak temetése 2021. február 13-án Fotó: DIMITAR DILKOFF/AFP

Az 1812 novemberében lezajló vjazmai csatában a Mihail Andrejevics Miloradovics által vezetett orosz egységek mértek vereséget a napóleoni sereg Louis Nicolas Davout parancsnoksága alatt álló utóvédjére. A rendkívül rossz állapotban lévő, beteg katonákkal teli francia utóvéd ugyan meg tudta akadályozni a hadsereg bekerítését és megsemmisítését, mégis több ezer francia esett el vagy esett fogságba a csatában.

Így jártak a most eltemetettek is, akik maradványait egy francia-orosz régészcsapat találta meg a csata helyszíne közelében. Feltételezések szerint a három nő élelemmel láthatta el a katonákat és egészségügyi ellátásban részesítette a sérülteket, a tinédzserek pedig katonai dobosokként szolgáltak. (BBC)