Folytatódnak a százezres tüntetések Mianmarban, páncélosok jelentek meg Rangun utcáin

külföld
2021 február 14., 17:24

Kilencedik napja vonultak százezrek az utcákra vasárnap Mianmarban, hogy a február 1-jén végrehajtott katonai hatalomátvétel ellen tiltakozzanak.

A puccs óta első alkalommal jelentek meg páncélos katonai járművek az ország gazdasági központja, Rangun utcáin. Az amerikai nagykövetség figyelmeztetést adott ki az amerikai állampolgároknak, hogy ne menjenek sehova, húzódjanak biztonságba.

A helyi sajtó szerint az ország északi részén a katonaság lövéseket adott le, hogy feloszlassa a tiltakozó tömeget. Azt a 74 Media nevű híroldal nem tudta megerősíteni, hogy éles lőszerrel lőttek a katonák a tömegre vagy gumilövedékkel. A 74 Media szerint a tiltakozásról tudósító öt újságírót őrizetbe vettek.. Nyugati országok mianmari nagykövetségei nem sokkal később felszólították a hadsereget, hogy ne alkalmazzon erőszakot.

"Felszólítjuk a biztonsági erőket, hogy ne folyamodjanak erőszakhoz a tiltakozókkal és civilekkel szemben, akik legitim kormányuk megbuktatása ellen tiltakoznak"

- tette közzé közös közleményét a Twitteren az Egyesült Államok, Kanada és több európai uniós ország mianmari nagykövetsége.

A katonaság közben azzal küzd, hogy az egészégügy után egyre több szektorban terjed a polgári engedetlenség, amellyel a résztvevők a puccs ellen tiltakoznak. A helyi média szerint az ország egyes részein leálltak a vonatok, és több erőműben feldühödött tömeg fogadta az odavezényelt katonákat. A junta arra utasította a közalkalmazottakat, hogy vegyék fel a munkát, máskülönben az engedetlenségnek következményei lesznek. Éjjelente tömegesen hurcolják el az embereket, és szombaton a katonaság széles jogkörökkel ruházta fel magát, hogy embereket vehessen őrizetbe és magánlakásokat kutathasson át.

Miután a junta bejelentette, hogy 23 ezer foglyot engednek szabadon a börtönökből, sokan attól tartanak, hogy megugrik a bűnözés. Tin Myint ranguni lakos a Reuters hírügynökségnek elmesélte: attól tartanak, hogy a katonaság így akar erőszakot szítani, s felidézte, hogy az 1988-as demokráciapárti megmozdulások idején is azzal vádolták a hadsereget, hogy bűnözőket szabadított a lakosságra, majd az erőszak elharapódzásával indokolta hatalma megerősítését.

A hadsereg február első napján, az új parlament megalakulása előtt pár órával vette át a hatalmat, és tartóztatta le az országot vezető politikusokat, köztük a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kji kormányfőt és az államfőt is. Arra hivatkoztak, hogy a kormány nem vette figyelembe a novemberi választásokkal kapcsolatos panaszaikat. A választáson Aung Szan Szú Kji pártja elsöprő győzelmet aratott. A puccs óta a kihirdetett rendkívüli állapot ellenére rendszeresek a több ezer fős tömegtiltakozások Mianmarban. (MTI, BBC)