Egyetemi barikádján várja a rendőröket a katalán rapper

Hétfő este egy katalán egyetem egyik előadótermében, egymásra pakolt asztalokkal és székekkel elbarikádozta magát egy katalán fiatalember, Pablo Hasel.

Hasel rapperként vált közismertté és bűnözővé. A szövegei miatt üldözik ugyanis a hatóságok, érvényes börtönbüntetést szabtak ki rá. Csakhogy nem jelent meg a büntetés-végrehajtás számára kijelölt intézményében, inkább bezárkózott a Lleida Egyetem falai közé, ahol támogatói is vele töltötték az éjszakát. A Twitteren kommunikál, egyelőre (kedd reggel hatkor) nem indult rendőrségi roham a letartóztatásáért.

Haselnek a "terrorizmust méltató" és "felségsértő" szövegei miatt kellene 9 hónapra börtönbe vonulnia. VI. Fülöp és János Károly elleni kirohanásai, vagy éppen a rendőrök elleni erőszak megalapozottságát felvető sorai pecsételték meg sorsát a bíróság előtt. Ugyanakkor 200 ismert spanyol művész követeli, hogy dalszövegei miatt ne büntessék meg Haselt. Az aláírók között van Pedro Almodovar filmrendező és Javier Bardem filmszínész is. A baloldali kormány egyébként a Haselt börtönbe juttató törvény enyhítésén dolgozik. 

Pablo Hasel és a barikádja. Nem megy csak úgy börtönbe a szövegei miatt.Fotó: J. MARTIN/AFP

Hasel barikádja egybeesik a katalán választás eredményének bejelentésével, ami alapján ismét függetlenségpárti kormány irányíthatja a tartományt. Hasel komoly támogatója a Katalán önállóságnak. (BBC)

FRISS: Kedd délelőtt végül elvitték a rendőrök az egyetemről. Elvezetésekor így kiáltott: "Halál a fasiszta államra! Soha nem hallgattathatnak el minket!" 

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Kapcsolódó