Izraelben versenyez az Iránból elmenekült dzsúdóvilágbajnok

sport
2021 február 17., 16:52

Tatamira lép a héten a tel-avivi Grand Slam-viadalon Szaid Mollaej, Irán világbajnok cselgáncsozója, aki tavaly óta mongol színekben versenyez.

Szaid Mollaej (fehérben) az orosz Haszan Halmurzajev ellen a tokiói vébén 2019. augusztus 28-án.
photo_camera Szaid Mollaej (fehérben) az orosz Haszan Halmurzajev ellen a tokiói vébén 2019. augusztus 28-án. Fotó: Tecuja Kikumasza/The Yomiuri Shimbun

A családjával fenyegette Irán

A 29 éves dzsúdós 2019-ben döntött úgy, hogy elhagyja a hazáját, miután Irán sportvezetése a családja fenyegetésével kényszerítette arra, hogy szándékosan elveszítsen mérkőzéseket, nehogy az izraeli Szagi Mukival kelljen küzdenie, iráni sportolóknak ugyanis tilos izraeliekkel versenyezniük.

Mollaejnek a 2019-es, tokiói világbajnokságon címvédőként a negyeddöntő után a bronzmeccset is el kellett veszítenie, hogy a dobogón se állhasson együtt az izraelivel. Muki akkor világbajnok lett, de sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a nagy riválisával, Mollaejjel nem küzdhetett meg.

Menekült, majd mongol lett

Az iráni sportoló a történtek után Németországban kért menedéket, majd a menekültstátuszt a Mongóliától kapott állampolgárságra cserélte, amit tavaly a Nemzetközi Olimpiai Bizottság is elismert.

Szaid Mollaej a düsseldorfi sajtótájékoztatóján 2020. február 24-én.
photo_camera Szaid Mollaej a düsseldorfi sajtótájékoztatóján 2020. február 24-én. Fotó: Roland Weihrauch/dpa/AFP

Így elhárult annak akadálya, hogy az azóta baráttá vált két sportoló egymás ellen is küzdhessen Izraelben.

Az olimpiai kvalifikációs tel-avivi Grand Slam-versenyre érkezett Mollaej a judoinfo.hu szerint azt mondta: örül, hogy Izraelben lehet, biztonságban érzi magát, és eljött az ideje a versenyzésnek. Szagi Muki pedig arról beszélt, hogy örömmel megküzd a volt iránival.

A világbajnok izraeli dzsúdós azt mondta:

„Ez még közelebb hozhatja Iránt Izraelhez, és egyszerűen megmutatja, hogy a sport hogyan képes összehozni az embereket, és átlépni a határokat.”

Szagi Muki 2019. augusztus 28-án a tokiói világbajnokságon.
photo_camera Szagi Muki 2019. augusztus 28-án a tokiói világbajnokságon. Fotó: Charly Triballeau/AFP

Iránt a sportszerűtlenségért minden nemzetközi versenyről kizárta a Nemzetközi Dzsúdózövetség. (MTI)