A kormánymédia 57 helyreigazítási pert vesztett 2020-ban

A Fővárosi Törvényszéktől kapott összesítés szerint 57 sajtó-helyreigazítási pert vesztettek tavaly a Fidesz-közeli médiatermékek. A rekorder az Origo 20 elmarasztaló ítélettel - írja az Átlátszó, amely három korábbi évben is adott be ilyen közadatigénylést. (A kormánymédia 2017-ben 53 helyreigazítási pert vesztett, 2018-ban 109-et, 2019-ben pedig 74-et.)

Az volt a kérdés, hogy a Ripost, a Lokál, a Magyar Nemzet, a Pesti Srácok, a közmédia, az Origo, a 888, a TV2 és a HírTV ellen hány sajtó-helyreigazítási kereset érkezett tavaly, és hány ilyen pert vesztettek el ezek a szerkesztőségek. 

Az Origo (35/20) után a Pesti Srácok (31/15) és a Magyar Nemzet (17/9) következik a dobogón.

Összehasonlításképpen, a lekérdezett független médiatermékek összesen 7 helyreigazítási pert vesztettek, ilyen arányokkal: 

  • RTL Klub (3/1), 
  • Átlátszó (15/4), 
  • Index (10/1), 
  • HVG (24/1), 
  • 24.hu (28/1),
  • Magyar Hang (7/0), 

444 (11/0)

Az Átlátszó azt írja, hogy ezek a számok nem feltétlenül pontosak, én meg azt is hozzáteszem, hogy nem ez az újságírás legfontosabb mércéje, de azért a tendenciák jól kirajzolódnak.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.