Az interszex Caster Semenya az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul, amiért magas tesztoszteronszintje miatt nem versenyezhet nőként

sport
2021 február 25., 14:55

A kétszeres olimpiai bajnok rövidtávfutó, Caster Semenya már kétszer fellebbezett a svájci Szövetségi Legfelsőbb Bíróság döntése ellen, miután 2019 májusában pert vesztett a Nemzetközi Atlétikai Szövetséggel (World Athletics, korábban IAAF) szemben. Semenya már az eredeti perben is azt a döntést támadta, ami az interszex atléták női versenyeken való részvételét korlátozza.

Miután második fellebbezését is elutasították, most az Emberi Jogok Európai Bíróságára viszi az ügyet, mivel az őt képviselő ügyvédek szerint a svájci bíróság döntése „megsérti Semenya emberi jogait”. Az induláshoz ugyanis a szövetség azt írja elő az interszex versenyzőknek, hogy gyógyszerekkel (fogamzásgátló tablettával vagy hormonblokkoló injekciókkal), esetleg műtéttel csökkentsék egy bizonyos szint alá a természetesen magas tesztoszteronszintjüket.

Caster Semenya egy 2018-as győzelme után.
photo_camera Caster Semenya egy 2018-as győzelme után. Fotó: ABDULHAMID HOSBAS/Anadolu Agency

A 30 éves dél-afrikai futó ügyvédei elmondták, hogy ezek a szabályok arra kényszerítik az érintett sportolókat, hogy megalázó és invazív vizsgálatoknak vessék alá magukat, melyeket káros és kísérletező procedúrák követnének, ha részt szeretnének venni a nemzetközi női versenyeken a 400 és 1500 méter közé eső számokban. Erre Semenya nem hajlandó, ezért 2019 óta nem versenyzett.

„Caster azt kéri a bíróságtól, hogy állapítsa meg, Svájc nem teljesítette az arra vonatkozó kötelezettségét, hogy megvédje őt az emberi jogok európai egyezménye szerint járó jogainak megsértésétől" - tették hozzá képviselői. Semenya mellett két másik afrikai versenyzőt is érintenek ezek a korlátozó szabályok, a burundi Francine Niyonsabát és a kenyai Margaret Wambuit.

„Remélem, hogy az európai bíróság véget vet ennek a régóta fennálló emberi jogi jogsértésnek, amit a Nemzetközi Atlétikai Szövetség a női atléták ellen elkövet. Mi csak azt kérjük, hogy szabadon futhassunk ezentúl” - nyilatkozta Semenya.

Egyelőre nem tudni, hogy Semenya ügye a tokiói olimpia előtt a bíróság elég kerül-e, ami lehet, hogy a futó utolsó olimpiája lenne. (AP)