Gulyás: Legalább március 15-ig maradnak a korlátozások

POLITIKA
2021 február 25., 09:54

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő sajtótájékoztatón számolt be a kormányülésen hozott döntésekről, és válaszoltak kérdésekre.

Gulyás azzal kezdte, hogy november 11. óta változatlan formában vannak érvényben a korlátozások, remélik, hogy a korlátozások utolsó szakaszában vagyunk. A szakértők szerint itt a harmadik hullám, az előrejelzések szerint a következő 1-2 hétben drámaian fognak romlani a számok, megjelentek a mutáns vírusok is, de jó hír, hogy az eddig ismertek ellen mind jók az oltóanyagok. A fertőzés fel fog gyorsulni, és a következő két hét kifejezetten nehéz lesz, többen lesznek kórházban és lélegeztetőgépen is – mondta.

Ezért a kormány március 15-ig fenntartja a mostani korlátozásokat.

A kormány arról később fog dönteni, hogy az oltási igazolvány milyen jogosultságot adjon. Gulyás elmondta, hogy attól is függ, mi történik március 15-ig, de jó jel, hogy az 500 ezer beoltott a veszélyeztetettek között van, talán ez enyhíteni fog a harmadik hullámon.

A védettségről szóló igazolványt március 1-től kapják meg a beoltottak, illetve azok, akik már átestek a betegségen, és védettek. Gulyás szerint első körben azt igazolhatja, hogy nem kell karanténba mennie annak, aki védett.

A fokozatos enyhítéshez akkor jutunk legközelebb, ha mindenki beoltatja magát.v Ezen a héten és a jövő héten több embert olthatunk be, mint eddig összesen – mondta Gulyás, aki szerint Magyarországon van az EU-ban a legnagyobb választék vakcinákból.

Gulyás ezután szidta a baloldalt, ami szerinte oltásellenes, majd rátért arra, hogy azt kéri, regisztráljon mindenki, aki oltást szeretne, az is, aki azt hiszi, csak később kerülhetne sorra, mert most felgyorsul az oltás sebessége.

Azt állítja, eddig 425 ezren töltötték ki a konzultációt, március közepéig tart.

Eddig 41,3 milliárd forintnyi bértámogatási igény érkezett, 39 milliárdot ki is fizettek.

A kormány 2021 második negyedévében kirobbanó gazdasági növekedést remél.

Ezután jöttek az újságírói kérdések. A Magyar Nemzet arról érdeklődött, elmozdítják-e a posztjától Stummer Jánost, a nemzetbiztonsági bizottság elnökét, aki azt mondta, titkos adatot hozott nyilvánosságra.

Gulyás elmondta, hogy az alagútra a védett személyek érkezése miatt van szükség, nemzetközi állami és sportvezetők érkeznek a stadionba, a bejutásukat biztosítani kell. Gulyás szerint nem kell elmozdítani a politikust, mert ebben semmilyen titkos nincs. Szerinte ezzel Jakab Péter autóbalesetéről akarták elterelni a figyelmet, hiszen Jakab sofőrje „egyértelműen náci múlttal rendelkezik”.

photo_camera Fotó: Soós Lajos/MTI/MTVA

Kérdezték Gulyást arról is, mikor és kiket oltanak a védekezés irányítói közül. Azt mondta, Müller Cecília többször jelezte, hogy indokolt a védekezést irányító személyek oltása, most, hogy tömegesen van oltóanyag, várhatóan Orbán is megkapja a jövő héten az oltást, és ha van rá mód, a kínai vakcinát kérné.

Gulyás megint elmondta, hogy az oltás önkéntes és ingyenes, és mindenki eldöntheti, hogy a rendelkezésre álló vakcinából kér-e, vagy sem. Sajnos az EU lassú, ezért még nem lehet mindig mindenféle vakcinát választani, aki valamit nem kér, azt nem sorolják hátra, hanem „hátrébb” sorolják, hogy azt megkaphassa más.

Arról is kérdezték Gulyást, lesz-e nagygyűlés a március 15-i nemzeti ünnepen, lehet-e locsolni húsvétkor. Gulyás azt mondta, a tömegrendezvények az utolsó körben vannak, ott csak akkor szabad enyhíteni, ha elértük a társadalmi immunitást.

Kérdezték Gulyást, szíve szerint melyik korlátozáson enyhítene elsőként, azt mondta, valószínűleg a kijárási korlátozást kell majd elsők között enyhíteni.

Gulyást és Szentkirályit is kérdezték, milyen vakcinát kérnének, azt mondták, bármelyik jó nekik, nem fognak válogatni.

Kérdezték Gulyást az orvosok ügyeleti rendszeréről is. Azt mondta, a kormány az országos kórház-főigazgatóságnak szabad mandátumot adott. Gulyás nem hiszi, hogy minden szakterületen azonos órabérrel kell folynia az ügyeletnek. A kormány felhatalmazást adott a tárgyalásra. Gulyás szerint a tisztább viszonyok, amik létrejönnek (egyes orvosok akár négyszer annyit is kereshetnek), sokaknak jók, keveseknek rosszak.

Voltak arról hírek, hogy hamarosan magánorvosok is olthatnak pénzért. Gulyás szerint ez teljesen kizárt, az államnak van oltási programja, ők szerzik be az oltóanyagot, és ennek megfelelően oltanak.

Kérdezték, mit mond Gulyás Karácsony Gergelynek, ha találkoznak, megadják-e a teljes kompenzációt a fővárosnak a kieső bevételekért. (Az Alkotmánybíróság a gödi Samsung-gyár ügyében a kormánynak adott igazat.) Gulyás szerint jobb, ha a kis- és középvállalkozásoknál marad az iparűzési adó, és nem az önkormányzatoknál.

Az RTL Klub arról kérdezett, hogy a kínai Sinopharm vakcina NNK-s vizsgálatára hogyan volt 8 nap, ha a múlt héten érkezett az oltóanyag, és már oltanak is vele. Gulyás azt mondta, korábban elkezdték már a vizsgálatot, akár három hét is lehetett rá.

Ha valaki külföldön kap védőoltást, kitől kaphatja meg a védettséget igazoló okmányt? Gulyás szerint egyelőre Magyarországon beoltott magyarok kaphatják meg, ha máshol is lesz ilyen igazolás, akkor majd megnézik, mit lehet tenni.

Az Infostart érdeklődött arról, a szavazókörökben is lesznek-e oltási pontok. Gulyás azt mondta, elsősorban az egészségügyi intézményeket érdemes igénybe venni, hiszen ott sok minden rendelkezésre áll. Gulyás azt mondta, egy hétvégén be tudunk oltani 1 millió embert.

Arról, hogy több oltóponton hosszú sorok alakultak ki, azt mondta, érthető okokból időben, akár 2-3 órával korábban érkeznek meg emberek, de emiatt torlódások alakulhatnak ki. Elég lenne, ha negyed órával vagy fél órával korábban érkeznének az emberek.

Gulyás azt mondta, a fertőzések számát tekintve akár megközelíthetjük a második hullám csúcsát is, de remélik, negyedik hullám nem lesz.

Gulyás az mfor.hu településtervezésről szóló kérdésére azt mondta, a folyamatba bevonják a Magyar Építészkamarát, tájépítészek szövetségét, a Megyei Jogú Városok Szövetségét, kisvárosokat, egyes állami főépítészeket stb. Szerinte ez elég lesz, az önkormányzatok hatáskörei nem fognak sérülni.

Korábban ígértek törvényt a home office szabályozására, Gulyás erről azt mondta, el is fogadták már, a munkaszerződéstől eltérően is meg lehet állapodni arról, hogy a munkavégzés helyét meg lehet változtatni, és a mindenkori minimálbér 10 százaléka, mintegy 17 ezer forint az, amivel a munkáltató ehhez hozzájárulhat.

Mivel indokolja Oroszország, hogy nem jött még elég orosz oltóanyag. Gulyás azt mondta, remélik, február végéig megjön minden, amit vállaltak, de ha márciusban lesz is kis csúszás, akkor majd igyekeznek a hónap végéig teljes egészében pótolni.

A Telex Kósa Lajos csengeri asszonnyal közös bizniszéről kérdezte Gulyást, aki azt mondta, Kósa a bűncselekmény sértettje, és ez már a választás előtt is ismert volt.

Itt több dolog nem stimmel

A 444 több kérdését is beolvasták. Ezekről külön cikkben írtunk részletesen.

Megkérdeztük, milyen ütemben érkeznek a kínai szállítmányok, mennyi Sinopharm-oltóanyagra számítanak márciusban, áprilisban, illetve májusban. Gulyás azt mondta, márciusban és áprilisban 500-500 ezerre számítanak, februárban ennél 50 ezerrel több jött. Májusban pedig 3,5 millió vakcina fog érkezni.

Azt is megkérdeztük, mikor vizsgálták meg az OGYÉI szakemberei a szentpétervári oltóanyaggyárat. Gulyás azt mondta, csütörtökön fogják, és jövő héten is megnéznek egy másik gyárat.

Arról is érdeklődtünk, hogy Gulyás 2009-ben ellenzékből követelte, hogy hozzák nyilvánosságra a H1N1 vakcina szerződéseit, mert közérdekű adatnak minősülnek. De akkor most miért nem hozzák nyilvánosságra a Szputnyik és a Sinopharm szerződéseit? Gulyás azt mondta, nyilvánosságra fogják hozni, és az, hogy mennyi idő alatt tesznek ennek eleget, törvényi határideje van.

Miután sorra pattantunk vissza mindenhonnan, megkérdeztük, melyik állami szerv minősül adatkezelőnek a vakcinaszerződések esetében. Gulyás azt mondta: mindig az, amelyik a szerződést kötötte.

Azt is megkérdeztük, Gulyás szerint mennyiben segíti az átláthatóságot, hogy közérdekű adatigényléssel kikértük az OGYÉI-nél a Sinopharm vakcina engedélyét, de azt a választ kaptuk, hogy csak 1,5 hónap után kapjuk meg, mert ha határidőre elküldenék, az veszélyeztetné az intézet feladatainak az ellátását. Nem segíti a közbizalmat, ha a kérdésben valótlan állítás szerepel: a határidő 1,5 hónap – mondta Gulyás.