Koronavírusban elhunyt Snell György püspök, a Szent Jobb őre

GYÁSZ
2021 február 26., 09:21
Snell György esztergom-budapesti segédpüspök, a Szent István-bazilika plébánosa becsukja a bazilika főkapuját 2020. március 21-én
photo_camera Snell György, a Szent Jobb őre becsukja a bazilika főkapuját 2020. március 21-én Fotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA

Február 26-án, pénteken hajnalban visszaadta lelkét Teremtőjének Snell György, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye segédpüspöke, a Szent István-bazilika plébánosa, akinél Covid-fertőzést állapítottak meg – tájékoztatta a Magyar Kurírt Erdő Péter bíboros, prímás.

Egerben szentelték pappá 1972-ben. A Váci Egyházmegyében szolgált, majd az Esztergom-Budapesti Egyházmegyébe inkardinálódott, ahol 2003-tól 2014-ig ellátta az a Katolikus Iskolai Főhatóság igazgatói tisztségét. 2008. augusztus 1-jétől a budapesti Szent István-bazilika plébánosa. Ott szentelték püspökké 2014. december 6-án. Jelmondata: „Date illis vos manducare” („Ti adjatok nekik enni” – Mk 6,37).

Az elmúlt hetekben azért szerepelt a hírekben, mert most kezdődött annak az áldozatnak a tárgyalása, akit Snell és egy másik főegyházmegyei vezető feljelentett zaklatásért, miután válaszokat várt tőlük a molesztálási ügyében. Az áldozat, aki azóta megnevezte magát, Snellt gyerekkorában apjaként szerette.

A koronavírus kezdetén, tavaly márciusban Snell püspök azt írta: „Nem egy embertársamtól hallottam, hogy ezt a jelen állapotot, a koronavírust már Isten büntetésének kell tekintenünk. Ám tudjuk, hogy Isten nem büntetőbíró, hanem szerető Atya.”