Nyílt levélben kéri az iskolák bezárását Orbántól a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete

járvány
2021 február 26., 09:17

Nyílt levélben kéri Orbán Viktort a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) Országos Választmánya, hogy rendelje el a digitális munkavégzést valamennyi köznevelési intézményben és a szakképzés területén a koronavírus-járvány miatt.

A szakszervezet ezt azzal indokolta, hogy az intézmények nagy része már érintett valamilyen formában a járványügyi intézkedésben, vagyis egyre több intézményt kellett részlegesen vagy teljesen bezárni, és egyre több pedagógus betegszik meg, kerül kórházba. Hozzátették, hogy szerintük a vírus új variánsairól érkező információk szerint pedig nemcsak a dolgozók egészsége van fokozott veszélyben, hanem a tanulók és hozzátartozóik biztonsága is.

Levelükben említik azt is, hogy a pedagógustársadalom átlagéletkora 54 év, és sok közöttük a krónikus beteg, az oktatási intézmények munkavállalói ennek ellenére nincsenek kiemelt helyen az oltási programban.

Szerintük a digitális munkavégzés elrendelése nem csak a járvány visszahúzódásához járulhat hozzá, és ha a zárás után az ágazatban dolgozókat is beoltják, szigorú járványügyi intézkedések mellett nemcsak az általános, hanem a középiskolák is kinyithatnak.

A PDSZ arra kéri Orbánt, hogy „ebben a történelmi helyzetben tegye félre politikai megfontolásait”, mivel komoly veszélyhelyzet alakult ki az általános iskolákban, óvodákban, pedagógiai szakszolgálatokban, kollégiumokban, és egyes szakképző intézményekben, ahogy az azokat támogató intézményekben is.

Szerintük a „random iskolabezárások” nehezebb helyzetbe hozzák a szülőket, mintha szervezetten állna át az oktatás a digitális munkarendre, mert így a család felkészülhetne és megszervezhetné a gyermekek felügyeletét.

Emellett arra kérik a kormányt, hogy nyújtson támogatást a gyerekkel otthon maradó szülőknek és a munkáltatóknak a munkahelyek és jövedelmek védelméért. Erre az Európai Unió biztosított forrást.

Orbán Viktor egyébként a péntek reggeli rádióinterjújában úgy fogalmazott, hogy a helyzet drámaian romlik, azt megelőzően pedig azt mondta, „az egész járvány legnehezebb két hete jön”. Péntek reggel beszélt arról is, hogy a kormány további szigorításokon is gondolkozik, ezekről a következő napok fényében döntenek.

(MTI)