Sosem lesz vége: a kormány szeptemberig meghosszabbította a bevándorlási válsághelyzetet

POLITIKA
2021 február 28., 07:30

A szombati Magyar Közlönyben megjelent egy kormányrendelet, miszerint a kormány 2021. szeptember 7-ig újra meghosszabbította a 2016 márciusa óta fennálló tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet az ország teljes területére. A legutóbbi módosítás szerint a válsághelyzet március 7-én járt volna le.

photo_camera Fotó: Magyar Közlöny - 2021. évi 31. szám

A fogalmat a menedékjogról szóló törvény 2015-ös módosítása teremtette meg. Ez teszi lehetővé, hogy a menedékkérőkre vonatkozó különleges szabályokat fő szabályként alkalmazhassák a hatóságok.

Németh Szilárd és Kósa Lajos védik a határt
photo_camera Németh Szilárd és Kósa Lajos védik a határt Fotó: Kósa Lajos/Facebook

Ez alapján a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet akkor rendelhető el

ha a menedékkérők száma:

  • egy hónap átlagában a napi 500 főt, vagy
  • két egymást követő hét átlagában a napi 750 főt, vagy

  • egy hét átlagában a napi 800 főt meghaladja;

ha a tranzitzónákban tartózkodók száma

  • egy hónap átlagában a napi 1000 főt, vagy
  • két egymást követő hét átlagában a napi 1500 főt, vagy
  • egy hét átlagában a napi 2000 főt meghaladja;
  • bármely olyan migrációs helyzettel összefüggő körülmény kialakulása (pl. zavargás, erőszakos cselekmények), amely valamely település közbiztonságát közvetlenül veszélyezteti

Ezek alapján továbbra sem világos, mi indokolta a további hosszabbítást. A KSH adatai szerint 2020 januárja és márciusa között 73-an, április és június között pedig csak 22-en kértek menedéket Magyarországon.

Július és szeptember között pedig csak 8-an.

A Magyarországra érkezett menedékkérők és a nemzetközi védelemben részesülők száma
photo_camera A Magyarországra érkezett menedékkérők és a nemzetközi védelemben részesülők száma Fotó: KSH

A Helsinki Bizottság összesítése szerint 2015-ben még 177 ezren adtak be kérelmet (persze, ők is szinte kivétel nélkül tovább mentek nyugatra), 2016-ban 29 ezren (többségük az év első felében), de 2017-ben már csak 3390-en, 2018-ban 671-en és 2019-ben összesen 500-an. (A 80 százalékuk a tranzitzónában próbálkozhatott.)

Ráadásul már tranzitzónák sincsenek: május közepén a luxemburgi székhelyű EU Bíróság arra kötelezte a magyar kormányt, hogy a jogállami követelményeknek megfelelően alakítsa ki a menedékkérők tranzitzónában tartásának szabályait. Az ítéletet azonban a kormány nem fogadta el, és inkább bezárta a röszkei és tompai tranzitzónákat. Az ott tartózkodó közel 300 menedékkérőt az ország belsejében működő befogadó központokba szállították. Ezután a kormány azt is bejelentette, hogy új menedékkérelmek beadása ezentúl csak Magyarország EU-n kívüli nagykövetségein lesz lehetséges.