A Fidesz, amíg ellenzékben volt, annyira szerette az Indexet, hogy lefordították, és kivitték a cikkeiket az Európai Parlamentbe

Média
2021 március 03., 20:37

Az RTL Házon kívül műsora kétrészes adásban mutatja be a hatalom által évekig ostromolt, majd elfoglalt, végül megsemmisített Index.hu történetét. Az első rész március 2-án kedden este ment le az RTL-en. Szó volt benne az internet őskoráról, az előd Internettoról, a rivális Origo születéséről, hogy milyen érzés volt az Indexhez tartozni, és arról hogy milyen meghatározó hatással volt az egész magyar médiára a semmiből felépített Index.hu.

A film első részének legérdekesebb része azt mutatja be, hogy viszonyult a mindenkori hatalom az egyre befolyásosabb laphoz.

Bodoky Tamás, újságíró arról beszélt hogy az Indexnél hogyan tárta fel a 2006-os rendőri túlkapásokat. A Fidesz akkoriban annyira nagyra tartotta az Index munkáját, hogy lefordíttatta angolra a cikksorozatból készült könyvet, és kivitte Strasbourgba.

„Klasszikusan az történt, amivel most a jelenlegi ellenzéket vádolják: Panaszkodtak az EU-nak, hogy nézzék meg a Gyurcsány rendőrei rendőrterrort alkalmaznak a magyarok ellen.”

Bodoky arról is beszélt az első részben, hogy csalódott azokban az emberekben, akik akkor a jogállamiságért szálltak síkra. Tóth-Szenesi Attila, az Index egykori újságírója, majd főszerkesztője elmesélte, hogyan mérgesedett el egy riportja miatt a viszony a lap és a szocialisták között 2004-ben. Tóth-Szenesi egyszerűen besurrant egy kampányeligazításra, ahol Ron Werber, kampányguru nem éppen szabálykövető kampányra tréningelte az aktivistákat. Akkor Kovács László, MSZP-elnök hazugsággal vádolta meg a lapot.

Orbán előtt bő tíz évvel már fake newsozta az Indexet.

Bajnai Gordon az Indexet pár évig tulajdonló wallisos vezér arról beszélt, hogy meglehetősen zavarta az akkori szocialista-liberális kormányt az Index, és milyen befolyásolási kísérletekkel próbálkoztak. Uj Péter egykori alapító-főszerkesztő pedig felidézte, hogy a Fidesz háttérembere már a kormányváltás előtt beígérte, hogy ha az Index ugyanilyen kritikus marad a Fidesz-uralom alatt, akkor ki lesznek csinálva. Betartották az ígéretüket.

link Forrás