Előkerült egy kínai tanulmány, ami szerint tényleg átnevelésre vannak a hszincsiangi átnevelőtáborok

külföld
2021 március 03., 17:12

"Hagyni kell, hogy fokozatosan megváltozzon a gondolkodásuk és a látásmódjuk, és át kell alakítani az értékrendjüket és világnézetüket a környezetváltozás és a munka segítségével."

Ilyen mondatok vannak abban a tanulmányban, amit a kínai Nankai Egyetem tudósai írtak a hszincsiangi ujgurokról, és amit véletlenül publikáltak az interneten egy rövid időre.

Az írás azért érdekes, mert újabb, fontos bizonyítékként szolgál arról, hogy mi is történik valójában Hszicsiangban. Az itt élő muszlim vallású ujgurokat elszakítják a családjaiktól, munkatáborokba vagy átnevelőtáborokba zárják, bántalmazzák és megerőszakolják, de a kínai kormány ezt minden erejével igyekszik tagadni.

A tanulmányból kiderül, hogy a hszincsiangi munkaprogramok legalább részben arra szolgálnak, hogy az ujgur közösségeket szétszakítsák, tagjait pedig befolyásolni és asszimilálni tudják.

A kínai kormány magyarázata szerint senkit nem hurcolnak el akaratán kívül, vagy kényszerítenek munkára. Azt állítják, hogy önkéntes programjaik vannak, melyek segítségével a szegénységből próbálják kiemelni az ujgurokat. A tanulmányban viszont az áll, hogy a munkára való elszállítással az ujgur népesség sűrűségét is csökkenteni lehet, és segíti az asszimilációt.

Az írás azt is mondja, hogy a kormány túllőtt a célon az ugjurok démonizálásával, mert néhány helyen a helyi és a tartományi vezetés emiatt nem meri elfogadni az ujgur munkaerőt, ez pedig "komoly akadályt" állít az ország céljai elé.

A tanulmányt egy Adrian Zenz nevű kutató mentette le és fordította le angolra. Ebből és más anyagokból elemzés készült, ami szerint a hszincsiangi munkatáborok működtetése két pontban is emberiségellenes bűntettnek számít.

"Meggyőző bizonyítékunk van rá, hogy a kínai kormány széleskörű és rendszerszintű támadást hajt végre az ujgur népesség ellen egy kormányzati stratégia mentén"

- mondta Erin Farrell Rosenberg jogi szakértő.

"És azt is meg lehet állapítani, hogy a támadás keretén belül erőszakos elhurcolás és üldözés történik, ezek pedig emberiségellenes bűntettek."

A kínai kormány közleményben reagált a tanulmányra a BBC-nek. Szerintük az írás a szerző személyes véleményét fogalmazza meg, és a tartalma nem felel meg a tényeknek. (BBC)