Fejbe lőttek egy kamaszt egy mianmari tüntetésen

külföld
2021 március 03., 09:37

Egy kamaszt fejbe lőttek MjanGjan városában, míg egy férfi és egy nő Mandalajban vesztette életét a biztonsági erőkkel való összecsapásokban.

Szerdán országszerte folytatódtak a katonai junta elleni tiltakozások a brutális rendőrségi fellépés ellenére. Vasárnap legalább húszan haltak meg a biztonsági erők tüntetőkkel szembeni intézkedései során.

Az ország legnépesebb városában, Rangunban is tüntettek szerdán: a hatóságok a tömeget könnygázzal, gumilövedékekkel és villanógránátokkal oszlatták. A tüntetők azt követelték a hadseregtől, hogy állítsák helyre a demokráciát, ismerjék el a novemberi választások eredményét és engedjék el az őrizetbe vetteket.

Közben vádat emeltek hat mianmari újságíró, köztük az AP amerikai hírügynökség egyik fotósa ellen, mert „megsértették a junta által nemrég módosított, a közrend megzavarását szankcionáló törvényt”. Az AP fotósát, a 32 éves Thein Zavot szombaton vették őrizetbe Rangunban, miközben a demokráciapárti tüntetésekről készített képeket.

A törvényt, ami alapján vádat emeltek ellenük, a katonai junta módosította mindössze néhány nappal a puccsot követően, hogy véget vessen a polgári engedetlenségi mozgalomnak. A jogszabály szövege alapján eljárás indítható bárki ellen, aki „félelmet szít a lakosság körében, álhíreket terjeszt, vagy engedetlenségre buzdítja a kormányzati alkalmazottakat”. A törvényt megsértők három évig terjedő szabadságvesztést is kaphatnak.

Mianmarban február 1. óta legalább 34 újságírót fogtak el, közülük 19 még mindig őrizetben van.

Mianmarban egy hónapja kezdődtek tüntetések, miután a hadsereg február 1-jén erőszakkal átvette a hatalmat és őrizetbe vette az ország vezetőjét, Aung Szan Szú Kjít, valamint pártjának irányítóit. A katonaság azt állítja, hogy a tavaly novemberi választásokon a párt csalással aratott fölényes győzelmet. (MTI)