Kétszer annyi óvodában és iskolában van most rendkívüli szünet, mint két hete

járvány
2021 március 03., 06:58

A Népszava azt írja, a március 2-ai adatközlés szerint már 273 óvodában és 536 iskolában kellett rendkívüli szünetet, illetve részleges vagy teljes digitális oktatást elrendelni.

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) hétfőn levélben fordult a köznevelési államtitkársághoz azt kérve, hogy az egyre súlyosbodó járványhelyzet miatt mihamarabb hozzanak döntést az iskolák ügyében.

Két héttel ezelőtt 159 óvodában volt rendkívüli szünet a járvány miatt, és 250 iskolában rendeltek el digitális oktatást, jellemzően egy-egy osztályban, csoportban, február 8-án pedig 73 óvodában volt rendkívüli szünet, és 115 iskolában digitális oktatás, szintén egy-egy osztályban.

Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke a Népszavának azt mondta, van olyan tiszamenti általános iskola, ahol a 35 fős tanári karból 33-an igazoltan elkapták a koronavírust, és tudnak olyan debreceni iskoláról is, ahol 240 diákból mindössze 50 volt bent az elmúlt napokban, a többiek vagy betegek vagy karanténban voltak. Egy fővárosi intézményben pedig 748 tanulóból 573-an voltak otthon nemrég, többségük hatósági házi karanténban, egy részük viszont azért, mert szüleik nem engedték őket iskolába, félve a fertőzéstől.

Szabó Zsuzsa aggasztónak tartja, hogy az új variánsok gyorsan terjednek a gyerekek között is, és nem maradnak tünetmentesek. A járványnak már van egy 16 éves áldozata is, akinek a tájékoztatás szerint súlyos alapbetegsége volt.

Kásler Miklós kedden a születésnapi interjújában nyilatkozta azt a Blikknek, hogy újabb szigorítások jöhetnek.