Legalább 33 embert ölt meg a mianmari hadsereg a szerdai tüntetéseken

külföld
2021 március 03., 18:46

Több városban nyitottak tüzet a biztonsági erők a békés tüntetőkre Minamarban szerdán, legalább 33 embert öltek meg.

A rendőrség és a hadsereg egyre agresszívebben próbálja visszaszorítani a tüntetéseket, amik egy hónapja kezdődtek, miután a hadsereg február 1-jén erőszakkal átvette a hatalmat és őrizetbe vette az ország vezetőjét és pártjának irányítóit.

Február 1-e óta már legalább 40 tüntetőt ölt meg a hadsereg, ennek ellenére minden nap tömegek vonulnak utcára, és követelik, hogy állítsák vissza a demokráciát és engedjék szabadon a választott vezetőiket.

A legfiatalabb halott egy 14 éves fiú, akit fejbe lőttek. Egy helyi emberi jogi aktivista napi mészárlásnak nevezte azt, ahogy a hadsereg bánik a tüntetőkkel.

Egy tüntető a Guardiannek azt mondta, akkor is a frontvonalra megy, ha ezzel az életét kockáztatja.

"Ha lelőnek és meghalok, hát legyen. Nem bírom már ezt tovább."

Közel 1 300 embert vettek őrizetbe a hatalomátvétel óta. Yangonban a tüntetők lezárták az utat, amin fiatal nőket vittek volna a börtönbe, mert a hírek szerint a bebörtönzött nőket szexuálisan bántalmazták.

A rendőrség először könnygázzal oszlatott, majd a maradék nagyjából 100 tüntetőt a rendőrök gumilövedékkel, a katonák pedig éles lőszerrel támadták.

"Nincsenek szavaim rá, hogy leírjam, amit érzek. Olyan sokan haltak meg ott az úttesten" - mondta egy tüntető a Guardiannek.

"Nem terroristák vagyunk, hanem civilek, és próbáljuk visszaszerezni a demokráciánkat. Békésen tüntetünk, de ők terrorizálnak minket."

(Guardian)