Szlovéniában megkezdik az iskolai és óvodai dolgozók tömeges oltását

járvány
2021 március 04., 13:26

Szlovéniában hétfőtől megkezdik az iskolai és óvodai dolgozók tömeges oltását, és a középiskolások is visszatérhetnek az iskolapadokba - jelentette be Simona Kustec oktatási miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Az oktatás C modell szerint zajlik majd: az osztályokat megfelezik, egyik héten az osztály egyik fele, a másik héten a másik fele jár iskolába, közben online oktatás folyik azok számára, akik otthon maradnak - mondta a tárcavezető.

A szlovén kormány döntött a maszkviselés szabályairól is. Hatodik osztály fölött a diákok és tanárok számára is kötelező a maszk, ez alatt csak a tanároknak kell viselni.

Folytatódik az oktatási és nevelési intézmények dolgozóinak heti rendszerességgel történő tesztelése is. Ami pedig az oltást illeti - emelte ki a miniszter - először az 50 évnél idősebbeket oltják be.

A válságkabinet sajtótájékoztatóján az is elhangzott, hogy a 12 régióból kettőben, ahol jobb a járványhelyzet, a jövő héttől kinyithatnak a vendéglátóhelyek teraszai.

Szlovéniában csütörtökre 1019-cel 193 284-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Az elmúlt 24 órában 4 beteg hunyt el, amivel a járvány halálos áldozatainak száma 3878-ra emelkedett. A koronavírusos betegek közül 511-en vannak kórházban, 86-an intenzív osztályon.

Horvátországban az elmúlt 24 órában 667 új fertőzöttet azonosítottak. A járvány kezdete óta számuk elérte a 244 872-t. Egy nap alatt kilenc beteg halt bele a fertőzés okozta Covid-19 betegség szövődményeibe, a halottak száma ezzel 5564-re emelkedett. Kórházban 740 beteget ápolnak, közülük 69-an vannak lélegeztetőgépen.

Andrej Plenkovic kormányfő a kabinet csütörtöki ülésén megerősítette, hogy a külügyminisztérium bekérte az orosz Szputnyik V vakcina dokumentációját ellenőrzésre, hogy a Halmed horvát gyógyszerügynökség ez alapján engedélyezhesse behozatalát.

„Több mint készen állunk a beszerzésére” - mondta.

Eközben a horvát sajtó is beszámolt arról csütörtökön, hogy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) Humángyógyszer Bizottsága (CHMP) megkezdte az orosz vakcina folyamatos értékelését. (MTI)