Elkészült a Vígszínház etikai kódexe

KULTÚRA
2021 március 08., 13:28

Szakértők, ügyvédek, a Biztonságos Terek Alapítvány, a Színházi Dolgozók Vígszínházi Alapszervezete és az intézmény Művészeti Tanácsa bevonásával elkészült a Vígszínház Etikai Kódexe és Eljárási Rendje, hogy így menjenek a visszaélések, a zaklatások és erőszak elé, írja a színház a sajtóközleményében.

Az etikai kódex elkészítéséhez az járult hozzá, hogy pontosan egy évvel ezelőtt robbant ki botrány Eszenyi Enikő, a Vígszínház akkori igazgatója körül. Eszenyi számos korábbi beosztottja, köztük színészek álltak elő azzal, hogy az Eszenyi által alkalmazott „verbális erőszak” és „agresszív vezetői kommunikáció” is hozzájárult a felmondásukhoz. Eszenyi az ATV-ben reagált minderre, azt mondta, szerinte lejáratókampány zajlik ellene, és áll elébe a Főpolgármesteri Hivatal által kezdeményezett vizsgálatnak. Végül Eszenyi Enikő lemondott, és visszavonta az igazgatói pályázatát, a színház új igazgatója pedig Rudolf Péter lett.

„Az előzmények ismeretében a szakmában és az egész világban zajló folyamatok miatt fontosnak tartottuk, hogy létrejöjjön egy ilyen dokumentum. Egy tiszta keretrendszer önmagában visszatartó erő. Ki-ki tudja, milyen következményekkel jár a normák megsértése. Össze kellett egyeztetnünk etikai kérdéseket a jog világával, mindezt a színház sajátos munkarendjébe ágyazva. Fontos, hogy élni és ne visszaélni lehessen a kódex kínálta szabályrendszerrel. Tisztességes, átlátható eljárás keretében legyenek kivizsgálva ezek az esetek. Mérföldkőnek tekintjük az etikai kódex létrejöttét a magyar színházi életben. Természetesen az elsődleges cél olyan légkört teremteni, amelyben a hatalommal való visszaélés vagy a szexuális abúzus fel sem merülhet. Bízom benne, hogy a lefektetett keretek segítenek abban is, hogy a szakmánkról kialakult kép pozitív irányba változzon. Mi mindent megteszünk ennek érdekében. Sok minden zaklatta fel, keserítette meg a mindennapjainkat az elmúlt időszakban. A munkára, a jövőnkre szeretnénk koncentrálni! Színházat csinálni csodálatos játék, ez egy csodálatos közeg, ami nélkül nem tudnunk létezni, sem mi, sem a világ” – írta Rudolf Péter, az intézmény igazgatója.

Etikai eljárás akkor indítható valaki ellen, ha a panaszos úgy érzi, hogy őt munkavégzés közben, munkaidőben, vagy a munkavégzéssel szoros összefüggésben szexuálisan vagy egyéb módon zaklatták, vagy hatalmi visszaélés áldozata lett. Olyan külsős személy is kezdeményezhet eljárást, akinek visszaéléssel vagy zaklatással kapcsolatos eseményről tudomása van.

Panasszal a színház igazgatójához, HR-vezetőjéhez, a szakszervezet elnökéhez, az Etikai Bizottsághoz az Eljárási Bizottság állandó jogász tagjának megkeresésével, valamint május 15-től az Üzemi Tanács elnökéhez lehet fordulni. Anonim módon pedig e-mailben lehet bejelentést tenni.

Az etikai eljárást az Etikai Bizottság folytatja le, amelynek két állandó tagja – egy független jogász és egy pszichológus – és egy eseti tagja van. Az eseti tagot az Etikai Bizottság két állandó tagja együttesen választja ki a konkrét ügy jellegére és körülményeire figyelemmel egy olyan listáról, amelyet a Szakszervezet, az Üzemi Tanács és a Művészeti Tanács közösen állít össze.

Az etikai eljárás lefolytatása után az Etikai Bizottság javaslatot tesz a Vígszínház igazgatójának egy adott intézkedésre, ha megállapítja, hogy szexuális vagy egyéb zaklatás, hatalommal való visszaélés történt. A Vígszínház igazgatója kötelezheti a bepanaszoltat bocsánat kérésre, eltilthatja az adott magatartásról, kiadhat munkáltatói figyelmeztetést és súlyos esetben megszüntetheti a bepanaszolt munkaviszonyát, vagy felmondhatja a vele kötött szerződést.

A Vígszínház azt reméli, hogy az etikai kódexszel sikerült egy biztonságot munkakörnyezetet teremteni a színház dolgozóinak.