Női vezetője lehetett egy bronzkori kultúrának a mostani Spanyolország területén

történelem
2021 március 11., 15:33

Spanyol régészek egy bronzkori temetkezési helyet találtak az Ibériai-félszigeten, a leletek pedig arra utalnak, hogy egy ottani, egészen i.e. 1550-ig virágzó kultúrában a nők is vezető szerepet tölthettek be, annyira, hogy feltételezések szerint az uralkodó is nő volt.

A dél-spanyolországi La Almoloyában már 2013 óta dolgoznak régészek: tanulmányaik szerint az egykor itt élő nép, az argarok az elsők között használtak bronzot, komplex településeken, hierarchikus társadalomban, nagyjából 35 ezer négyzetkilométeren éltek.

Egy most közzétett kutatás szerint a helyszínen nemrég fedeztek fel egy olyan sírt, amiben egy nőt és egy férfit temettek el egymás mellett egy hatalmas kerámia edényben, a pár a Kr. e. 17. században halt meg, mindketten 25-30 év körüliek lehettek.

29 értékes tárggyal együtt temették el őket, a kutatók szerint ezek közül szinte az összes a nőhöz tartozhatott. „Mintha minden, amihez hozzáért, ezüstté vált volna” - mondta Christina Rihuete, a Barcelonai Autonóm Egyetem kutatója. Összesen 230 grammnyi ezüstöt találtak a csontvázak mellett, a megmunkált ékszerek közt karkötők, gyűrűk és egy diadém is volt.

photo_camera Egy 2016-ban talált argar diadém és karkötők Fotó: Leemage via AFP

A nők vezető szerepéről árulkodik az is, hogy a környéken találtak más, hasonló diadémokat is, hasonlóan női csontvázak mellett, amiből arra következtetnek, hogy kiemelt státuszú emberek lehettek.

Ami mindenképpen egyedülálló a most talált leletekben, hogy egy bronzkori palota feltárásakot kerültek elő, ami a kutatók szerint politikai célokat szolgálhatott, ez pedig szintén arra utalhat, hogy a kerámia edénybe temetett nő valamiféle vezető lehetett. „A nő halála után az egész település leégett. Nem láttunk ehhez foghatót sem építészetileg, sem társadalmilag egészen addig, amíg a görögök és a föníciaiak meg nem érkeztek az Ibériai félszigetre – mondta Roberto Risch, a Barcelonai Autonóm Egyetem kutatója.

(Guardian)