Női vezetője lehetett egy bronzkori kultúrának a mostani Spanyolország területén

Spanyol régészek egy bronzkori temetkezési helyet találtak az Ibériai-félszigeten, a leletek pedig arra utalnak, hogy egy ottani, egészen i.e. 1550-ig virágzó kultúrában a nők is vezető szerepet tölthettek be, annyira, hogy feltételezések szerint az uralkodó is nő volt.

A dél-spanyolországi La Almoloyában már 2013 óta dolgoznak régészek: tanulmányaik szerint az egykor itt élő nép, az argarok az elsők között használtak bronzot, komplex településeken, hierarchikus társadalomban, nagyjából 35 ezer négyzetkilométeren éltek.

Egy most közzétett kutatás szerint a helyszínen nemrég fedeztek fel egy olyan sírt, amiben egy nőt és egy férfit temettek el egymás mellett egy hatalmas kerámia edényben, a pár a Kr. e. 17. században halt meg, mindketten 25-30 év körüliek lehettek.

29 értékes tárggyal együtt temették el őket, a kutatók szerint ezek közül szinte az összes a nőhöz tartozhatott. „Mintha minden, amihez hozzáért, ezüstté vált volna” - mondta Christina Rihuete, a Barcelonai Autonóm Egyetem kutatója. Összesen 230 grammnyi ezüstöt találtak a csontvázak mellett, a megmunkált ékszerek közt karkötők, gyűrűk és egy diadém is volt.

Egy 2016-ban talált argar diadém és karkötőkFotó: Leemage via AFP

A nők vezető szerepéről árulkodik az is, hogy a környéken találtak más, hasonló diadémokat is, hasonlóan női csontvázak mellett, amiből arra következtetnek, hogy kiemelt státuszú emberek lehettek.

Ami mindenképpen egyedülálló a most talált leletekben, hogy egy bronzkori palota feltárásakot kerültek elő, ami a kutatók szerint politikai célokat szolgálhatott, ez pedig szintén arra utalhat, hogy a kerámia edénybe temetett nő valamiféle vezető lehetett. „A nő halála után az egész település leégett. Nem láttunk ehhez foghatót sem építészetileg, sem társadalmilag egészen addig, amíg a görögök és a föníciaiak meg nem érkeztek az Ibériai félszigetre – mondta Roberto Risch, a Barcelonai Autonóm Egyetem kutatója.

(Guardian)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.