Egyre több orvos nyilatkozza, hogy már választaniuk kell a betegek között, de az operatív törzs szerint az egész kamu

járvány
2021 március 12., 17:12

„Határozottan cáfoljuk ezt az állítást, nincs a magyar kórházakban ilyen gyakorlat, a drasztikusan emelkedő betegszám mellett továbbra is mindenkinek jut kórházi ellátás és lélegeztetőgép, megfelelő kapacitások állnak rendelkezésre, és ha szükséges, tovább bővítjük”

– írta az operatív törzs a hvg.hu-nak azzal kapcsolatban, hogy a Magyar Orvosi Kamara (MOK) Etikai Kollégiumának vezetője, Hegedűs Zsolt arról beszélt, hogy egyes kórházakban már használhatják a triázscsapatok azokat a tavaly kidolgozott irányelveket, amelyek alapján a jobb életkilátásokkal rendelkező betegek kerülnek az intenzívre.

Egyre több orvos nyilatkozik a sajtóban arról, hogy hiába van elég ágy és lélegeztetőgép, a szakemberek hiánya miatt teljesítőképessége határán billeg a magyar egészségügy. Több kórházból érkeznek olyan hírek, hogy az orvosoknak már dönteniük kell, hogy kit küldenek fel az intenzívre vagy kit raknak lélegeztetőre, mert nem tudnak mindenkit megfelelően ellátni.

Svéd Tamás intenzív terápiás szakorvos, a Magyar Orvosi Kamara titkára a 444-nek adott interjújában azt mondta, hiába csinálunk még sok ezer intenzív ágyat, azzal nemhogy javítunk, de akár ronthatunk a betegek túlélési esélyein.

„Az én szakmám alapvetése, hogy nem lehet valakit kicsit kezelni. Vagy megkapja az intenzíves ellátás teljes spektrumát, minden szervrendszerre vonatkozóan, vagy nem.”

Ha kevés a szakorvos és a szakápoló, akkor teljesen mindegy, hogy hány lélegeztetőgépünk van. Az intenzíves ellátás nagy precizitást igénylő munka, a lélegeztetéssel például ártani is lehet, ha nem jut elég figyelem a betegre.

„Megpróbálkozom egy példával: százan ülnek egy zuhanó repülőn, van húsz ejtőernyő. Széttéphetem és összevarrhatom őket másként, csinálhatok kisebbeket. Megoldhatom, hogy 30 ember kapjon ejtőernyőt, így ennyien élnek túl, de néhányan nagyon össze fogják törni magukat. Adhatok 40 embernek is ejtőernyőt, akkor 25-en fogják túlélni a becsapódást, de még mindig megmentettem plusz öt életet az eredeti 20-hoz képest, a 30-nál már öttel kevesebbet. Ha viszont 50 embert próbálok megmenteni ugyanígy, mindnyájan meg fognak halni. Ezt a határt nem szabad átlépni az intenzív ágyak bővítésekor."

(hvg.hu)