Mészáros Lőrinc holdingja az MNB kötvényprogramjának köszönhetően vehette meg a Tigázt

2021 március 12., péntek 20:24

Gázszerelői végzettséggel a zsebében Mészáros Lőrincnek különösen nagy örömet okozhat, hogy végre sikerült hozzájutnia Magyarország legnagyobb földgázelosztójához. A hozzá tartozó Opus Global Nyrt. pénteken jelentette be, hogy a Tigáz Földgázelosztó Zrt. már teljes egészében hozzájuk került, miután megvették a MET Csoporttól az MS Energy Holding AG 50 százalékát, amivel 49,57 százalékos részesedést szereztek a Tigázban. A másik felét pedig már tavaly megszerezték.

Dzsubák Attila, az Opus Global vezérigazgatója a Portfoliónak azt is elárulta, hogy miből finanszírozták a vásárlást:

Az akvizíciót a vagyonkezelési portfolió egyes elemeinek értékesítéséből, tehát saját forrásból, illetve az MNB növekedési kötvényprogramjának keretein belül kibocsátott kötvényekből fedezzük. Például a megállapodás részét képezte a buzsáki napelempark is, amely a MET tulajdonába kerül a megállapodás értelmében.”

Ezt a programot a Jegybank 2019-ben indította, amivel nem pénzügyi vállalatok által kibocsátott, jó minősítéssel rendelkező kötvényeket vásárol, „hogy a hazai vállalatok a bankhitelek mellett megfelelő mértékben támaszkodjanak más finanszírozási formákra is”. Mészárosék már az elején beszálltak.

Dzsubák beszélt arról is, hogy a TIGÁZ több mint 33 ezer km hosszú gázvezeték-hálózatot üzemeltet Magyarországon, amellyel több mint 1,2 millió háztartás gázellátását biztosítja 1092 településen, így az akvizícióval az Opus-brand ebbe az 1,2 millió háztartásba is eljuthat.