Burda főszerkesztő: A szabászati megoldásra értették, hogy szexi, nem a gyerekre, de szerencsés lett volna másik szót használni

DIVAT
2021 március 13., 22:01

A posztra érkezett több mint 400 hozzászólásból egyértelmű volt az irányvonal, hogy a mai magyar közvélemény a szexi kifejezést gyerekkel összefüggésben nem fogadja szívesen, ezért többet nem fogják használni

- mondta el megkeresésünkre a Burda Magazin főszerkesztője, Acsay Judit.

Szombaton írtuk meg, hogy nagy felháborodást keltett a Burda Magazin egyik posztja. A szövegben arról írtak, hogy "betámadta" őket egy "periférikus" gyerekjogi szervezet, mert a lapban egy kislány blúzának a kivágását szexinek nevezték.

A poszt akkor jutott el a szélesebb nyilvánossághoz, amikor a Nem tehetsz róla, tehetsz ellene Facebook-oldal megosztotta a screenshotot.

Mikor megírtuk a történetet, megkerestük a Burda Magazint is, hogy megtudjuk, mit gondolnak a kialakult helyzetről. Az esti órákban válaszolt megkeresésünkre a lap főszerkesztője.

Acsay telefonbeszélgetésünk során azt mondta, hogy nem használják gyakran a szexi szót, ebben az esetben azért gondolták, hogy belefér, mert a kislányról készült képek a magazinban egy nagyobb, anya-lánya képsorozat részei, és ebben a kontextusban kapta a kislány ruhájának kivágása a szexi jelzőt.

A főszerkesztő felsorolta a szinonimaszotar.hu szinonímáit a szexi szóra: ezek között a kívánatos, bűbájos, bájos, vonzó, dögös, szenvedélyes, erotikus, csábító, szívdöglesztő, bombázó, csinos, izgató, vadító és csábos szerepel. Felvetésemre, hogy az erotikus vagy izgató kifejezések nem lehetnek-e problémásak egy gyerekkel összefüggésben, azt mondta, hogy ezek mellett szerepel a bájos és a csinos is, és ők erre gondoltak, amikor a szexit használták. Utólag úgy gondolja, jobb lett volna a bájos szót használni, mert abból nem adódott volna ilyen félreértés.

Acsay azt mondta, tanulságos volt számukra a sok komment, és a jövőben hasznosítani fogják ezeket a gondolatokat, és nem fognak olyan szavakat használni, amit nem fogad el a közvélemény.

A főszerkesztő hangsúlyozta, hogy a Burda egy nő- és családbarát újság, és igyekeznek jóban lenni a nőkkel, és rajtuk keresztül a gyerekekkel. Kiemelte azt is, hogy soha nem volt arról szó, hogy a képen szereplő gyerek lenne szexi, ők a gyerek ruháján látható szabászati megoldást jellemezték ezzel a szóval, magát a ruhát és a gyereket nem.

A vitaindító posztot egyébként azután írták ki, hogy egy gyermekjogi szervezet privát üzenetben megkereste őket, és kifogásolták, hogy a szexi szót használták egy kislány által viselt ruhánál. Azt írták, hogy gyermek- és reklámjogi szempontból jogsértő lehet a magazinban szereplő szöveg, Acsay szerint azonban a szervezet által felsorolt, jogilag aggályos felvetések nem állnak fenn.

Facebook oldalukon az alábbi közlemény szerepel:

A Burda Magazin hálásan köszöni az előbb itt, majd a Nem tehetsz róla, tehetsz ellene FB oldalon közreadott sok érdekes és tanulságos kommentet. Nyílt kérdést tettünk föl, így nyiltott szívvel fogadjuk a véleményeket. Hálásak vagyunk, hogy ennyi fáradtságot vettetek kommenteléshez. Ebből a gyors folyamból sok mindent megtudtunk, és a visszajelzéseket feltétlenül és széles körűen hasznosítani fogjuk. Különösen mert a Burda Magazin mindigis elismerten nő- és családbarát újság volt, és a jövőben is az marad.