Ezer fölött van a lélegeztetőgépen lévők száma, 162 újabb áldozata van a járványnak

járvány
2021 március 14., 09:24

Továbbra is magas a járvány áldozatainak a száma, és merekeden emelkedik a lélegeztetőgépen lévők száma. Ugyanakkor kevesebb új fertőzöttet jelentettek és némileg csökkent a kórházban ápoltak száma.

Ami a legkedvezőtlenebb hír a reggeli jelentésben, hogy már 1 005-en vannak lélegeztetőgépen.

Merkely Béla rektor decemberben azt mondta, hogy ezernél több lélegeztetőn lévő covidos-beteget nem bír el hosszú távon az ellátórendszer. Azóta a porfoliónak ugyanakkor azt is mondta, hogy 20-25 százalékkal többet bír az egészségügy, mert a kórházban dolgozók be vannak oltva. Arról viszont nem beszélt, hogy közben több ezren távoztak a rendszerből az új szerződések életbe lépése miatt.

link Forrás

A héten kórházban dolgozó orvosok azt mondták, hogy már előfordult, hogy kénytelenek rangsorolni, ki kaphat intenzíves ellátást, és a Magyar Orvosi Kamara titkára szerint is teljesítőképessége határán van az egészszégügy, mert hiába szerelik fel az ágyakat lélegeztetőkkel, de nem lesz ember, aki működtesse őket. Ehhez képest Orbán Viktor reggel a rádióban azt mondta, hogy nincs szükségünk külföldi segítségre, sőt mi adhatunk segítséget.

Továbbra is magas az áldozatok száma. 162 halálesetet jelentettek ma, ez magasabb a heti átlagnál. 16 952-en hunytak el eddig összesen.

link Forrás

Ami kedvezőbb adat: 133-cal csökkent a kórházban lévők száma. És több teszttel kevesebb új fertőzöttet találtak, mint tegnap. (A szombati jelentés alapján 41 845 tesztből rekordsok, 9 444 új fertőzöttet találtak. A mai alapján 42 308 vizsgálatból 8 863 volt pozitív. Ez azért még mindg nagyon magas, 20 százalék feletti arány.)

Egyetlen nap adatai alapján korai lenne még azt mondani, hogy megtört a harmadik hullám erőteljes növekedése, és ez már a hét elején életbe léptetett szigorítások eredménye, de a következő napokban talán majd kiderül. (A 8 863 új fertőzött így is a harmadik legmagasabb szám a járvány eddigi történetében.)

link Forrás

25 852-en kapták meg az első oltásukat, ami nem túl sok, messze a heti átlag alatt van.

link Forrás

Összesen már 1 319 266 embert oltottak be, 392 703-an már a második oltását is megkapták.

link Forrás

Lakosságarányosan az elmúlt két hétben Somogyban, Komárom-Esztergomban és Nógrádban regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Komárom-Esztergom megyében minden korábbit messze meghaladó számú új fertőzöttet (587) regisztráltak tegnap, ez 27 százalékkal több, mint az eddigi megmagasabb, március 9-i adat (460). Ez arányaiban akkora rekord, mintha 12 ezerre ugrott volna fel az országos adat.

A budapesti napi halálozás meghaladta a második hullám tetejét, a hétnapos átlag 30 fölé ment (30.4), a második hullám maximuma 26,9 volt.

link Forrás
Kiemelt videóink