Orbán szerint nem kell külföldi segítséget kérni a kórházban lévők ellátásához, inkább mi fogunk segítséget adni

járvány
2021 március 14., 07:45

Izraeli útja miatt a megszokott péntek helyett ezúttal vasárnap adott interjút Orbán Viktor a Kossuth Rádiónak. Miután a kérdező szokás szerint Nagy Katalin volt, így kiszámíható mederben zajlott a beszélgetés. A riporter feladogatta a labdát a miniszterelnöknek, Orbán pedig sokadszorra is elmondta, hogy Brüsszel elhibázta a vakcinabeszerzést, a baloldal pedig a járvány elleni védekezést és a kormányt támadja.

Szóba került azért, hogy a kórházak bírni fogják-e a rájuk nehezedő óriás nyomást, és Szlovákiához hasonlóan külföldi segítséget kell-e kérnünk. (Nagy Katalin nem említette, hogy Szlovákia mellett Csehország és Montenegró is megtette ezt, vagyis az a három ország, ahol a legmagasabb volt az elmúlt időszakban a lakosságarányos covid-halálozás. Magyarország a 4. a sorrendben, de a magas magyarországi halálozási arány sem került szóba.)

Orbán szerint az előttünk álló hét lesz az egész járvány legnehezebb hete, de úgy látja, hogy megvagyunk, és nem segítséget fogunk kérni külföldről, hanem inkább segítséget adunk majd, mert nálunk van talán a legtöbb kórházi ágy népességarányosan, és itt van a legtöbb lélegeztető. (Valóban annyira túlrendeltük magunkat tavasszal, hogy a kormány most újra elkezdte árulni a felesleget.) A rezidenseket és a végzős orvostanhallgatókat is bevetik, és oda vezénylik majd az egészségügyi dolgozókat, ahol szükség lesz rájuk - mondta a miniszterelnök.

A kormányfő optimista szavaihoz képest a héten egészen másról számoltak be a kórházban dolgozó orvosok, akik szerint előfordul, hogy kénytelenek rangsorolni, ki kaphat intenzíves ellátást, és a Magyar Orvosi Kamara titkára szerint is teljesítőképessége határán van az egészszégügy, mert hiába szerelik fel az ágyakat lélegeztetőkkel, de nem lesz ember, aki működtesse őket.

Orbán szerint aki volt katona, az tudja, hogy az éjszaka a hajnal előtt a legsötétebb. A sötétséget most a járványügyi adatok jelentik. A hajnalt pedig a vakcina hozza el. Orbán szerint „mi, magyarok kezdünk kiegyenesedni”. 3 millió fölé ment a vakcinára regisztráltak száma, a körükben a 60 év felettiek száma rendkívül magas. A kormányfő szerint volt egy vita arról, hogy a regisztráltakat a jelentkezés sorrendjében oltsák-e vagy előre vegyék az időseket. A miniszterelnök szerint nem volt könnyű vita, de úgy döntöttek, hogy előre veszik az időseket, mert ők vannak a legnagyobb veszélyben.

Ezzel alighanem arra reagált, hogy míg március elején azt ígérte, húsvétig beoltják az összes regisztráltat (ami akkor 2,5 millió embert jelentett), Gulyás Gergely a kormányinfón már arra módosította a tervet, hogy a regisztrált időseket oltják be húsvétig. Ami jóval alacsonyabb szám. De erre a riporter nem kérdezett rá. Orbán közölte ugyanakkor, hogy azért rendelt a kormány 16,5 millió vakcinát, hogy ha kell, akkor a világban élő összes magyart be tudjuk oltani.

Sunyi hazugságnak nevezte, hogy Magyarország az EU-ban hátul kullog a felhasznált vakcinák arányát tekintve. Szerinte ami vakcina bejön, azt a bevizsgálás után azonnal el is oltják (a vakcinakáoszról nem ejtett ezúttal szót), vagy tartalékolják a második körre. Hogy a tartalékból mennyit használnak fel, azt a magyar szakemberek mondják meg Orbán szerint.

Számításaink szerint szombatig a beérkezett vakcinamennyiség 43 százalékát nem használták még fel, vasárnapra 41 százalék lett ez az arány. Arról, hogy uniós szinten sokat oltunk, de nem győzzük felhasználni a vakcinakészletet, itt írtunk.

link Forrás

Arra a kérdésre, hogy a nyilvánosságra hozott szerződések alapján nagyon drágán vettünk kínai vakcinát (57 milliárd forintért 5 millió adagot), Orbán azt válaszolta, hogy ha kellett volna, még többet is fiezetett volna értük, hiszen életek megmentéséről van szó. Az nem került szóba, hogy mi szükség volt különös hátterű közvetítő céget bevonni a költséges beszerzésbe.

Orbán azt is közölte, hogy nagyon sok emberrel találkozik, akik „nincsenek boldogságos állapotban”, mert a zárás miatt nem működhet a vállalkozásuk, elmaradnak a kuncsaftok. Velük együtt érez, és „mindent meg kell tenni, hogy a lehető legrövidebb időn belül túl legyünk ezen”.

Arra a kérdésre, hogy az újranyitás mikor kezdődhet, Orbán azt mondta, hogy „ha van valaki, aki arra vállalkozik, hogy megmondja ezt, akkor kérjük el tőle a következő lottószámokat is”. Szerinte ha hatékonyak a vakcinák az új mutációk ellen, akkor néhány hetet kell csak kibírni. Ha viszont kiderül, hogy nem hatékonyak, akkor új helyzet van.