Feloszlatta a rendőrség a Sarah Everard meggyilkolása miatt szervezett tüntetést Londonban

külföld
2021 március 14., 07:40

Több százan gyűltek össze Londonban szombat este, hogy meggyászolják a 33 éves Sarah Everardot, és tüntessenek meggyilkolása miatt.

A tüntetésre azután került sor, hogy szombaton hivatalosan is vádat emeltek a londoni rendőrség, a Met diplomáciai testőrszolgálatának rendőre, Wayne Couzens ellen emberrablás és gyilkosság miatt. Couzens a vád szerint előbb elrabolta, majd meggyilkolta Everardot március 3-án. A nő holttestére egy héttel később találtak rá egy kenti erdőben.

Tovább szította a feszültséget, hogy a járványügyi helyzetre való tekintettel a Met a demonstráció előtt nem sokkal úgy döntött, nem engedélyezi az esemény megtartását. Így is több százan - többségben az erőszak ellen tiltakozó nő - gyűltek össze a Clapham Common park szabadtéri színpadánál, gyertával és virággal a kézben, hogy gyászoljanak és tiltakozzanak.

link Forrás

A megmozdulást a rendőrség végül feloszlatta, de előtte összetűzésre került sor a tüntetőkkel, és legalább egy nőt bilincsben vittek el.

"Azért ez elég ironikus: most azért fogtok nőket elvinni az utcáról, mert szót emeltek, amiért nőket visztek el az utcáról?" - tette fel a kérdést a Guardian riportja szerint egy gyászoló, a 62 éves Deborah Bestwick.

A rendőrök végül a virágokon és mécseseken áttaposva kiszorították a parkból a tüntetőket. (Guardian)