Feloszlatta a rendőrség a Sarah Everard meggyilkolása miatt szervezett tüntetést Londonban

Több százan gyűltek össze Londonban szombat este, hogy meggyászolják a 33 éves Sarah Everardot, és tüntessenek meggyilkolása miatt. 

A tüntetésre azután került sor, hogy szombaton  hivatalosan is vádat emeltek a londoni rendőrség, a Met diplomáciai testőrszolgálatának rendőre,  Wayne Couzens ellen emberrablás és gyilkosság miatt. Couzens a vád szerint előbb elrabolta, majd meggyilkolta Everardot március 3-án. A nő holttestére egy héttel később találtak rá egy kenti erdőben. 

Tovább szította a feszültséget, hogy a járványügyi helyzetre való tekintettel a Met a demonstráció előtt nem sokkal úgy döntött, nem engedélyezi az esemény megtartását. Így is több százan - többségben az erőszak ellen tiltakozó nő - gyűltek össze a Clapham Common park szabadtéri színpadánál, gyertával és virággal a kézben, hogy gyászoljanak és tiltakozzanak.  

A megmozdulást a rendőrség végül feloszlatta, de előtte összetűzésre került sor a tüntetőkkel, és legalább egy nőt bilincsben vittek el. 

"Azért ez elég ironikus: most azért fogtok nőket elvinni az utcáról, mert szót emeltek, amiért nőket visztek el az utcáról?" - tette fel a kérdést a Guardian riportja szerint egy gyászoló, a 62 éves Deborah Bestwick.

A rendőrök végül a virágokon és mécseseken áttaposva kiszorították a parkból a tüntetőket. (Guardian)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Kapcsolódó