Életjelet adott magáról Alekszej Navalnij

külföld
2021 március 15., 17:03

Új fotót töltött fel az Instagramra Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus, aki azóta nem adott magáról életjelet, hogy elítélték és börtönéből ismeretlen helyre szállították.

A képhez írt posztjából kiderült az is, hogy a Moszkvától kb. 100 kilométerre lévő pokrovi 2. javítótelepen tartják fogva.

„El sem tudtam képzelni, hogy Moszkvától 100 kilométerre koncentrációs tábort lehet rakni” - írta a posztban, de hozzátette, hogy erőszaknak egyelőre nem látta nyomát, de a foglyok félénkségéből és testtartásából arra következet, hogy a bántalmazás sem idegen a telepen.

Ezen kívül a tábor szigorú szabályaira panaszkodott, például arra, hogy tilos káromkodni, és hogy a foglyok minden mozdulatát kamerák figyelik.

Az, hogy a Navalnijt lenyírt hajjal ábrázoló kép hol készült, nem derül ki egyértelműen a posztból.

Navalnijt azért ítélték börtönbüntetésre, mert megsértette a feltételes szabadon bocsátás feltételeit, amiknek egy korábbi büntetőügye miatt kellett volna megfelelnie. A politikusnak rendszeresen be kellett volna jelentkeznie az orosz hatóságoknál, ezt azonban 2020 végén elmulasztotta, miután egy német kórházban mérgezéses tünetekkel kezelték. Több jel szerint Navalnij megmérgezéséért is az orosz titkosszolgálat emberei a felelősek. Januárban Navalnij és csapata oknyomozó anyaggal leplezte le Vlagyimir Putyin titkos, fekete-tengeri szuperpalotáját.