500 ezer forintos természetvédelmi bírságot kapott az ember, aki elhordta Tihanyban a fél hegyet

balaton
2021 március 16., 19:50

A DK képviselője, Vadai Ágnes írásbeli kérdést tett fel a Gulyás Gergelynek, arról érdeklődött, mi lett az eredménye a Veszprém Megyei Kormányhivatal vizsgálatának, melyet egy nagy érdeklődést kiváltó tihanyi építkezés ügyében rendeltek el.

Ahogy arról tavaly beszámoltunk, valaki Tihany Óvár nevű részén kezdett nagyszabású építkezésbe. Az összesen majdnem 9 ezer négyzetméteres telken a tulajdoni lap szerint egészen 2019 végéig szőlő, rét és gyümölcsös volt. Ugyanott egy óriási gödröt ástak, amin az építési engedély szerint egy 385 négyzetméteres, lakófunkcióval is rendelkező mezőgazdasági épület lesz. A környéken egyre gyakrabban épülnek olyan medencés luxusnyaralók, melyeket mezőgazdasági épületnek neveznek.

link Forrás

Vadai Ágnes korábbi, „Ki a felelős a Tihanyi-félsziget
természetkárosítás-gyanús építkezéseiért?”
címmel tett fel kérdést, akkor azt a választ kapta, hogy a Veszprém Megyei Kormányhivatal építésfelügyeleti, illetve területi természetvédelmi hatósági hatáskörében vizsgálja az építkezést.

A képviselő most az eljárás eredményéről érdeklődött. Kérdésére Orbán Balázs válaszolt. Azt írta, a kormányhivatal a tulajdonost 2020. október 16-án

„természetvédelmi engedély nélkül elvégzett fakivágás és szakhatósági hozzájárulástól eltérően végzett tevékenység miatt ötszázezer forint természetvédelmi bírság megfizetésére kötelezte”.

A tulajdonos a bírság ellen jogorvoslattal élt, a közigazgatási per a Veszprémi Törvényszék előtt jelenleg is folyamatban van.

„Tájékoztatom továbbá, hogy a fentieken túlmenően az építésfelügyeleti hatóság az ingatlanon zajló építőipari kivitelezési tevékenységet a helyszínen szúrópróbaszerűen, valamint az építési naplóban távoli eléréssel is többször ellenőrizte” - írta válaszában a Miniszterelnökség államtitkára.