Most Magyarországon a második legmagasabb a vírus miatti halálozás az Unióban, lakosságarányosan

járvány
2021 március 18., 12:07

Az Európai Unió tagállamai közül csak Csehországban halt meg több koronavírusos fertőzött lakosságarányosan az elmúlt egy hétben, mint Magyarországon. Ebben még nincs is benne a csütörtök reggeli rekord, amikor 207 újabb áldozatot jelentettek.

Az ábrán látszik, hogy a megelőző napok halálozása is elég volt a szlovák görbe megelőzéséhez. Mivel Magyarországon növekszik a halálozás, ott pedig csökken, a következő napokban várhatóan nőni fog a különbség. (A napi adatok itt mindig a megelőző hét nap átlagát mutatják, tehát nem egy-egy kiugrásról. hanem hosszú távú, tendenciaszerű növekedésről van szó.)

link Forrás

Az operatív törzs csak budapesti és vidéki bontásban közli a halálozási adatokat. A fővárosi halálozási görbe már meg is haladta a második hullám csúcsát.

Hasonló lehet a helyzet a legfertőzöttebb megyékben: Győr-Moson-Sopronban, Fejérben, Nógrádban, Somogyban és Komáromban például magasabbak a lakosságarányos fertőzésszámok, mint Budapesten.

De erről nem tudunk meggyőződni, a Népegészségügyi Központ azt állítja, nem is tudják, hányan halnak meg naponta koronavírusban megyénként. Amikor múlt héten kérdést küldtünk erről a kormányinfóra, Gulyás Gergely miniszter azt mondta, nem látja jelentőségét a megyei halálozási adatoknak, ő sem kap erről tájékoztatást.

link Forrás

Továbbra is látványosan csökken a magyarországi halottak átlagéletkora. Az elmúlt héten a napi átlag 72 év volt, február végén még a 76-ot közelítette.

link Forrás

További adatokat, grafikonokat járványoldalunkon talál.

Címlapkép: Orvosok a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályon a Szent László Kórházban 2020. december 8-án. MTI/Balogh Zoltán