30 résztvevő is megfertőződhetett koronavírussal a budapesti nemzetközi vívóversenyen

sport
2021 március 19., 16:48

A világ talán legtekintélyesebb sportlapja, a francia L’Equipe információi szerint a múlt hétvégi budapesti kardvívó-világkupa összesen mintegy 30 résztvevője kapta el a koronavírust, jelentős részük versenyző, illetve edző, de legalább egy bíróról is tudnak.

Egy év után ez volt a járvány miatt leállt nemzetközi vívóélet első nagy nemzetközi rendezvénye - egy olimpiára is kvalifikáló verseny. A magyar szövetség vállalta a házigazda szerepét, miközben a koronavírus-járvány harmadik hulláma éppen a csúcsára emelkedik. Elsőként görög, majd japán sajtóhírekből derült ki, hogy a vírust nem sikerült távol tartani az eseménytől. A szövetség lapunk megkeresésére elismerte, hogy nyolc pozitív esetet találtak Budapesten. Csakhogy a versenyről hazatérő egyre több résztvevőnél mutatják ki a vírust.

A német Frankfurter Algemeine Zeitung (FAZ) jelentős részben a magyarországi versenyen történt fertőzésekre hivatkozva csütörtökön megkérdőjelezte az olimpiai kvalifikációs versenyek megrendezésének időzítését, illetve a Budapesten alkalmazott egészségügyi szabályok tényleges hatékonyságát. A FAZ-nak adott interjújában a német kardválogatottat és a Német Olimpiai Sportok Szövetségének (DOSB) sportolói bizottságát vezető, négyszeres euróbajnok kardvívó Max Hartung többek között azt mondta, „ha több olyan versenyt rendeznek még, mint a budapesti, akkor mindenki beteg lesz”.

Mindeközben a Magyar Vívó Szövetség honlapjának március 17-i, szerdai beszámolójából megtudhatjuk, hogy az Elnökség megítélése szerint „jelen helyzetben mindent megtett a szövetség a biztonságos és magas színvonalú rendezésért”, illetve hogy „a nemzetközi szövetség a visszajelzések alapján «mintaversenyként» tekint a BOK Csarnokban lezajlott eseményre”.

Lehet, hogy a testület tagjaihoz nem jutott el a japán szövetség keddi bejelentése, amely szerint vizsgálatot indítottak annak tisztázására, miként fertőződhetett meg a Magyarországon szereplő csapatuk több tagja is koronavírussal. Közülük hárman Budapesten ragadtak karanténban, ketten pedig Japánban landolva, a Haneda reptéren elvégzett tesztelésen adtak pozitív mintát. A közlemény szerint a vizsgálat feladata lesz tisztázni, mennyiben teljesültek a valóságban azok a különleges egészségügyi rendszabályok, amelyekben megbízva a szövetség elengedte a
versenyzőit a világkupára.

A Német Vívószövetség (DFB) csütörtökön jelentette be hivatalos közleményben, hogy a német kardválogatott 4 tagja tért haza koronavírusosan Budapestről, köztük két vívó. A DFB sportigazgatója, Sven Ressel elmondta, hogy mind a négy esetben a Magyarországról érkező csapattagok Németországba való visszaérkezésekor elvégzett tesztek bizonyultak pozitívnak. Azt követően, hogy a Magyarországról való kilépéskor végzett tesztjük negatív volt. Ressel tájékoztatása szerint a német szövetség az ügy miatt folyamatos kapcsolatban van a Nemzetközi Vívószövetséggel (FEI).

A sportvezető kijelentette: „nagy bizonyossággal feltételezhető, hogy a csapattagok a fertőzést a világkupa alatt kapták el”.

Noha a DFB közleménye szerint a magyar szervezőket is tájékoztatták az eseményekről, a Magyar Vívó Szövetség honlapján a 444.hu kérdéseire válaszul kiadott keddi közlemény óta nem jelent meg új információ a világkupa résztvevői között terjedő fertőzésről. E szerint a világkupán szereplő 390 versenyző, illetve a hozzájuk tartozó küldöttségek tagjai közül „nyolc fő nemzetközi
résztvevő eredménye lett pozitív”, ők a magyar fővárosban kerültek karanténba.

A versenyre negatív teszttel érkező, annak minden napján, illetve a Magyarországról történő kilépés előtt is negatívra tesztelt, ám a hazaérkezéskor a hazájában elvégzett teszten pozitív eredményt produkáló résztvevőkről viszont nem jelent meg tájékoztatás. Noha ezeknek az eseteknek a száma a jelenleg ismert információk alapján megközelíti vagy meg is haladhatja a húszat.

A nyilvánosan bejelentett 5 japán (ebből 4 versenyző), 4 német (2 versenyző), 3 francia (2 versenyző), 1 görög esetből nyolc szinte bizonyosan csak a hazatéréskor elvégzett vizsgálaton derült ki, így a legkonzervatívabban számolva is 16 esetről van szó, ami pont a hazai szövetség által eddig jelentett szám duplája.

Csakhogy ezen felül a tornán személyesen is résztvevő Max Hartung még tud több, eddig hivatalos formában nem megerősített esetről is, például az amerikai csapat körében.

Max Hartung egy interjúban azt mondta, hogy neki egyelőre negatív a tesztje, de karanténban van. Négy csapattársának lett pozitív a tesztje, kettőnek tünetei is vannak, de enyhébbek. Jól vannak, de szomorúak, hogy ez megtörténhetett.

Hartung hangsúlyozta, hogy ők kifejezetten figyeltek a védekezésre: maszkot hordtak, a szobájukban maradtak, sok résztvevővel ellentétben nem a hotel éttermében ettek, megpróbáltak távolságot tartani másoktól. Még Budapestre is személyautóval érkeztek, hogy csökkentsék a fertőzés lehetőségét.

A budapesti szervezésről azt mondta, hogy egy nagy csarnok tele volt a versenyezőkkel és a segítőkkel. A német vívó úgy hallotta, a franciáknál, az amerikaiaknál, a japánoknál és a görögöknél is vannak fertőzöttek, ezért azt gondolja, hogy vívás közben fertőződhettek meg a csapattársai.

A szervezők szerinte azt hitték, hogy a negatív tesztelés elég lesz, de kiderült, hogy ez nincs így, és ez gondot jelenthet a jövőbeli rendezvényeknél is. Hartung azt mondta, ilyen feltételekkel legközelebb nem szabad versenyt rendezni. Bízik benne, hogy Kazanyban vagy Dohában következetesebben tartatják be a szabályokat, és jobban figyelnek arra, hogy az embereket elkülönítsék egymástól. Hartung szerint a covid-fertőzés idején megtartott első nagy nemzetközi verseny elbukott a teszten, és valahogy vissza kell állítani a bizalmat.

A versenyt elvileg buborékban tartották, hogy ne jelenhessen meg a vírus. De ez nem volt valódi buborék. A budapesti világkupa valamennyi résztvevője, azaz a csapattagok (versenyzők, edzők, csapatvezetők, orvosok stb.), versenybírók, tisztviselők, sportvezetők és VIP-vendégek a vonatkozó kormányrendeletnek megfelelően csak negatív PCR-teszttel léphettek be Magyarország területére, a szállás elfoglalásakor pedig egy újabb PCR-teszten is át kellett esniük.

Csak az akkreditálhatott a rendezvényre, akinek ez a tesztje is negatív lett. Az akkreditált személyek „beléphettek a buborékba”, és onnantól fogva szabadon mozoghattak a szálláshely, illetve az edzés- és versenyhelyszínek között. Csakhogy ezt nem előzte meg karantén, elég volt a negatív, a pillanatnyi állapotot mutató PCR-teszt.

A budapesti világkupa Covid-protokollja szerint a verseny megrendezésében, a résztvevők elszállásolásában, étkeztetésében, illetve utaztatásában közreműködő, nyilvánvalóan igen jelentős méretű személyzet tagjait a munkába állás előtt minden nap antigén gyorsteszttel szűrik. Ez sajnos a PCR-tesztnél pontatlanabb. Abban megbízható, hogy ha pozitív eredményt jelez, akkor az illető valóban fertőzött. Ha viszont negatív az eredmény, az nem feltétlenül jelenti azt, hogy valóban nem fertőző a tesztelt személy.

Megkerestük újra a vívószövetséget is, válaszoltak is.

  • Követik-e, hogy a résztvevők körében hogyan alakult a fertőzöttek száma?

Jelenleg 8 versenyző tartózkodik még Magyarországon, akik COVID fertőzöttség miatt egyelőre nem tudtak hazatérni. A Magyarországot elhagyó versenyzők állapotáról informális tudomásunk van, annak nyomon követését a Nemzetközi Vívó Szövetség (FIE) végzi.

  • Milyen tanulságokat vontak le a versenyből? Mi működött jól és mi rosszul?

Egy év után először rendeztek nemzetközi vívóversenyt, amelyet az olimpia közelsége miatt nem lehetett tovább halasztani. Ez a verseny mintaként is szolgált a nemzetközi vívóélet újraindításában. A FIE végrehajtó bizottsága szabályzókat, iránymutatásokat határozott meg, továbbá a Magyar Vívó Szövetség tapasztalatait hozzáadva kialakításra kerültek a biztonságos lebonyolítás rendezési elvei. A FIE a levont következtetéseket a már éppen zajló kazani világkupán alkalmazandó elvárásokként fogalmazta meg.

  • Hogyan kaphatták el a fertőzöttek a vírust?

Nem lehetséges annak megállapítása, hogyan fertőződtek meg.

  • Mennyire sikerült betartatni a szabályokat?

A biztonságos megrendezéshez szükséges feltételeket a szervezők megteremtették, több fórumon, rendszeresen felhívták a figyelmet a szabályok betartására, továbbá azok betartatására ú.n. COVID Marshallokat alkalmazott. De nem lehet eltekinteni a személyek egyéni felelősségétől sem egy ilyen esemény kapcsán a közös cél érdekében.