Azonosították a coloradói lövöldözés elkövetőjét, Biden betiltaná a gépkarabélyokat

bűnügy
2021 március 23., 20:39

Egy héten belül a második tömeggyilkosság történt hétfő este az Egyesült Államokban. A Colorado államban található Boulder egy szupermarketében egy fiatal férfi kezdett lövöldözni, a támadásban tíz ember vesztette életét.

A rendőrség a helyszínen tűzharcba keveredett a támadóval, de elfogták, majd sérüléseivel kórházba szállították. Ma nyilvánosságra hozták, hogy a gyanúsított a 21 éves Ahmad Alissa, aki stabil állapotban van, ezért hamarosan a helyi fogházba szállítják. Tízrendbeli emberöléssel vádolják.

Kommandósok a lövöldözés helyszínén.
photo_camera Kommandósok a lövöldözés helyszínén. Fotó: CHET STRANGE/Getty Images via AFP

Boulder államügyésze, Michael Dougherty azt mondta, még túl kevés idő telt el ahhoz, semhogy azonosítani tudták volna a férfi indítékát. Azt viszont már kiderítették, hogy a fegyvert, egy AR-15 gépkarabélyt alig egy hete vette a támadó. A gyanúsított családtagjai azt mondták a nyomozóknak, hogy a férfi valamiféle mentális zavarban szenvedett, többek közt tévképzetei voltak.

A boulderi rendőrség ma délután azt is közölte, hogy azonosították az összes áldozatot, és értesítették a hozzátartozókat.

Természetesen a tömeggyilkosságot követően Joe Biden elnök és Kamala Harris alelnök is megszólalt, és kifejezték együttérzésüket az áldozatok családjával.

Joe Biden.
photo_camera Joe Biden. Fotó: CHIP SOMODEVILLA/AFP

Biden ma egy rövid sajtótájékoztatón a fegyvertartás szabályainak szigorításáról beszélt, és felszólította a szenátust, hogy haladéktalanul szavazzák meg a képviselőház által előterjesztett két új törvényjavaslatot. Ezek a jelenleginél komolyabb háttérvizsgálatokat írnának elő a fegyvervásárlás feltételeként, továbbá megszüntetnék a jelenleg fennálló kiskapukat. Emellett Biden a gépkarabélyok kiskereskedelemben való betiltását is sürgette.

„Ez nem pártügy, és nem is szabad annak lennie. Ez egy amerikai ügy. Életeket fog menteni, amerikai életeket. Cselekednünk kell”

- mondta az elnök. (Guardian)