A kórházi adatokat sem adják ki, két hét után újabb másfél hónapot kértek

járvány
2021 március 24., 08:44

Március 8-án kértünk adatokat az Országos Kórházi Főigazgatóságtól a járványhelyzettel kapcsolatban, de más állami szervekhez hasonlóan két hét elteltével további 45 napot kértek. A kormány novemberi rendelete szerint erre akkor van lehetőségük, ha az adatok kiadása veszélyeztetné a hivatal veszélyhelyzettel összefüggő feladatainak ellátását.

Ahogy a második hullám idején is írtuk, nagyon hiányos az adatszolgáltatás, olyan számokat hagynak homályban, amik alapvető fontosságúak lennének a kórházi helyzet mélyebb áttekintéséhez. Szeretnénk megismerni

  • az intenzíven ápolt koronás fertőzöttek számát (csak a lélegeztetőn levők számát közlik, pedig a kettő nem teljesen fedi egymást),
  • az intenzíven meghalt koronavírusos betegek számát,
  • a kórházban, de nem intenzíven meghalt koronavírusos betegek számát,
  • az intenzív osztályok ápoló-beteg arányát,
  • az aktív ágyak számát és azok kihasználtságát kórházi szakterületenként.

Ezeket az adatokat különböző bontásokban (napi, heti, havi, kórházankénti) kértük, bízva abban, hogy legalább valamelyiket teljesítik. Ha 45 nap múlva megkapjuk az adatokat, a szeptembertől február végéig tartó időszakról alkothatunk részletes képet.

A harmadik hullámmal kapcsolatban még később lehet erre lehetőségünk. Azt azonban így is tudjuk, hogy egyetlen országban sem ápoltak még kórházban annyi koronás beteget lakosságarányosan, mint most Magyarországon.

link Forrás

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán