Arra hivatkozva távozik az Igazságügyi Minisztérium államtitkára, hogy 10 hónap alatt elvégezte a két évre meghatározott feladatait

POLITIKA
2021 március 24., 21:46

„Hajas Barnabás a két évre meghatározott feladatokat mintegy tíz hónap alatt elvégezte, új szakmai kihívásokat keres, ezért március 15-ével lemondott” - jelentette be az Igazságügyi Minisztérium az igazságügyi kapcsolatokért felelős államtitkára távozását. Mindezt késő este, 9 nappal az óriási tempót diktáló államtitkár távozása után.

Hajas olyan űrt hagy maga után, amit egyetlen utód nem is tud betölteni, azt írják, hogy a megüresedett pozícióhoz kapcsolódó feladatköröket a minisztérium a jövőben belső átszervezéssel látja el.

photo_camera Hajas Barnabás

A minisztérium a tíz hónap alatt elvégzett kétévnyi munkát így összegezte: „Hajas Barnabás irányításával állt fel a családjogi szakértői munkacsoport és a családjogi civil munkacsoport, amelyek célja a kapcsolati erőszak elleni jogintézményeknek, a gyermekvédelmi jelzőrendszernek, valamint a kapcsolattartás szabályozásának a felülvizsgálata volt. A távozó államtitkár vezetésével dolgozták ki a "felkereső áldozatsegítés" koncepcióját, amelynek köszönhetően idén januártól Magyarországon új alapokra helyezve segítik a bűncselekmények áldozatait. Emellett a tavalyi második félévben megduplázták az áldozatsegítő központok számát, és az idei évre további öt megyében készítették elő a kialakításukat” - tették hozzá.

De itt még nincs vége: Hajas Barnabás feladatai közül kiemelték a jogi szakvizsgáztatás újraindítását, figyelembe véve a járványügyi védekezés szabályait, továbbá az igazságügyi hivatásrendek feletti törvényességi felügyeleti jogkörre vonatkozó szabályozás és az ahhoz kapcsolódó gyakorlat továbbfejlesztését. A távozó államtitkárnak nagy szerepe volt a jogi személyek egységes nyilvántartása koncepciójának kidolgozásában is - írták.

Hajasnak volt már egy híres távozása. Még Trócsányi László, akkori igazságügyi miniszter kabinetfőnökeként kellett felállnia 2014-ben, miután egy elég rosszul sikerült, Székely László ombudsmant lejártani igyekvő cikkhez leveleket szivárogatott a Magyar Nemzetnek.

Trócsányi aztán miniszteri bizotssá nevezte ki 2018 nyarán. Ebben a pozicíójában adta azt az emlékezetes interjúját, miszerint nincs veszélyben a gyülekezési szabadság, hiszen már évek óta nem is vízágyúznak, alaptalan politikai támadásoknak nevezve az új, a gyülekezés és véleménynyilvánítás szabadságát a magánélet szentsége alá soroló gyülekezési szabályokat ért bírálatokat.

2020 áprilisban már Varga Judit irányítása alatt államtitkárrá nevezték ki, de már más kihívásokat keres.