Ausztrál parlamenti botrány: egy kormánypárti képviselőt online zaklatással vádolnak

külföld
2021 március 26., 05:25

Tovább duzzad a hetekkel ezelőtt kirobbant parlamenti botrány az ausztrál, férfi képviselők szexista, olykor bántalmazó viselkedése miatt. A legújabb, hogy Scott Morrison ausztrál miniszterelnök bocsánatkérésre kötelezte Andrew Laminget kormánypárti képviselőt, akit két nő is internetes zaklatással vádolt.

Az ausztrál Chanel Nine TV csütörtökön számolt be arról, hogy a képviselő verbálisan bántalmazta, a két nőt, akik közül az egyik azt állítja, hogy még öngyilkos gondolatai is voltak a zaklatások miatt. Az egyiküket, Alix Russot csalással és hamis üzleti ügyekkel vádolta meg Laming. A riportban képernyőképeket is mutattak Laming kommentjeiről, az egyikben például a nő üzleti tevékenységén gúnyolódik:

„Számodra sajnos én hozom meg a szabályokat, és te betartod őket.”

A másik nő, Sheena Hewlett tanácsos pedig azt állítja, hogy őt és férjét is zaklatta a képviselő.

Laming azt mondta, fenntartás nélkül bocsánatot kér a két érintettől.

Az ausztrál parlament körüli botrány azzal indult, hogy az ausztrál védelmi miniszter segédje, Brittany Higgins azzal állt elő, hogy megerőszakolta egy tanácsadó a parlamentben 2019-ben. A helyzeten aztán tovább rontott, hogy a védelmi miniszter, Linda Reynolds hazug tehénnek nevezte Higginst. Ekkor már elkezdődtek a tüntetések az ausztrál parlament előtt, de az igazi botrány csak akkor csúcsosodott ki, amikor videófelvételek kerültek elő arról, hogy országgyűlési képviselők a parlament különböző pontjait szexelnek, például Scott Morrison asztalán vagy az imateremben. (BBC)