Tovább romlottak a járványügyi adatok: 275 újabb áldozat, majdnem 1 500-an vannak lélegeztetőgépen

járvány
2021 március 26., 08:20

„Nem az a kérdés, hogy mikor érjük el a csúcsot, hanem hogy milyen gyorsan indulunk el onnan lefelé” - mondta a reggeli rádióinterjújában Orbán Viktor a járvány harmadik hullámáról. Egyelőre mégis az a kérdés, hogy hol van a mostani hullám teteje, mert a ma reggeli jelentés alapján ismét rekordok dőltek meg.

A tegnapi 272 áldozat után ma 275 újabb halálesetet jelentettek.

link Forrás

Ezzel az elmúlt két hét adatai alapján világelsők vagyunk az egymillió főnél nagyobb népességű országok között. Összesen már 19 499 áldozata van a járványnak.

link Forrás


A miniszterelnök - aki korábban még emberéletekben számolta a járvány elleni védekezés sikerét - azt mondta, hogy nem azért halnak meg az emberek, mert az orvosok nem jól végzik a munkájukat, hanem azért, mert a vírus halálos. (Orvosok szerint inkább az a baj, hogy a kormány irreális számokban állapította meg az intenzíves kapacitás határát, ennyi beteget ennyi szakorvos és szakápoló nem tud ellátni megfelelő színvonalon.)

Kétnapos csökkenés után ismét emelkedett a kórházi kezelésre szorulók száma (11 823). Ez a stagnálás a számokban mindenképpen furcsa, hiszen minden egyéb szám emelkedik.

Nem tört meg a lélegeztetőn lévők számának folyamatos növekedése sem.

link Forrás

Ami azt jelenti, hogy továbbra is a teljesítőképességük határán, több helyen - mint például Ózdon, ahonnan a főizgató küldött drámai üzenetet - azon is túl működnek a kórházak.

11 265 új fertőzöttet találtak. A hazai tesztelési kapacitás felső határának tűnő 40 293 teszt 28 százaléka lett pozitív. Ami azt mutatja, hogy bőven van még tartaléka a járványnak, és a kórházakra nehezedő nyomás is marad.

link Forrás

Az elmúlt két hétben lakosságarányosan Somogyban, Komárom-Esztergomban és Nógrádban regisztrálták a legtöbb új fertőzöttet.

link Forrás

Bár egyértelműen későn, a brit mutációnak másfél hónapos előnyt adva szigorított a meglévő járványügyi intézkedéseken a kormány március elején, Orbán a rádióban nem ezért vállalta a maga felelősségét, hanem azért, mert átengedte Brüsszelnek a vackinabeszerzést.

56 014-en kapták meg az első oltásukat csütörtökön, 70 058-an a másodikat.

link Forrás

Összesen már 1 803 533-an kapták meg legalább az első oltást, 594 662-an már a másodikat.

link Forrás

A beérkezett dózisok 37 százaléka nincs felhasználva. Orbán azt mondta, hogy ebből 250 ezer orosz vakcina, amit még éppen bevizsgálnak, és 517 ezer van raktárban, amit a második oltásra raktak félre.

link Forrás