A következő száz évben biztos nem fog a Földbe csapódni az Apophis

A következő évszázadban nem fog a Földnek csapódni az Apophis nevű aszteroida, közölte a Nasa. Az Apophis korábban eléggé aggasztotta a csillagászokat, legalább 15 éve lehetett ezzel kapcsolatos előrejelzésekről hallani, írja az AP

A 340 méter átmérőjű sziklát 2004-ben fedezték fel, és már akkor felbukkantak előrejelzések, melyek arról szóltak, hogy esetleg eltalálhatja a bolygónkat. Az évek során az Apophis lett a legismertebb példája a földi életet veszélyeztető aszteroidáknak. Pályája alapján arra lehetett számítani, hogy előbb 2029-ben, majd 2036-ban fog a Föld közelében járni, és a Nasa korábban már jelezte, hogy e alkalmakkor biztos nem fog a Földbe csapódni, ugyanakkor a 2068-as becsapódást nem lehetett teljesen kizárni. 

Az Apophisről készített felvételek 2013-bólFotó: HO/AFP

Ugyanakkor újabb űrteleszkópos vizsgálatok alapján a Nasa arra jutott, hogy már a 2068-as ütközés is kizárható, és az amerikai űrügynökség le is vette a kockázatos besorolású aszteroidáinak listájáról az Apophist, mivel az előrejelzéseik szerint semmiféle esélye sincs becsapódásnak a következő 100 évben. 

Kutatók a hónap elején megfigyelt radarjeleknek köszönhetően tudták pontosítani az Apophis Nap körüli pályáját, amikor az aszteroida mintegy 17 millió kilométernyire volt a Földtől. 

Az Apophis 2029 április 13-án mintegy 32 ezer kilométernyire lesz csak a bolygónktól. ami a Föld-Hold távolság tizede csupán, így remek lehetőség lesz majd megfigyelni. 

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Kapcsolódó