A Nyugati pályaudvar mellett lesz a Puczi Béla tér

POLITIKA
2021 március 27., 15:42

„A terezvárosi képviselő-testület támogatta a főváros kezdeményezését, így a Nyugati pályaudvar melletti - jelenleg még parkolóként, de középtávon közparkként funkcionáló - terület Puczi Béla nevét veszi fel” - írja Soproni Tamás kerületi polgármester.

Karácsony Gergely főpolgármester és helyettese, Kerpel-Fronius Gábor pénteken jelentették be, hogy felkarolják a roma szervezetektől érkező kezdeményezést.

Résztvevők Puczi Béla roma vezető emléktáblájának avatásán Budapesten, a Nyugati pályaudvarnál 2017. december 10-én.
photo_camera Résztvevõk Puczi Béla roma vezetõ emléktáblájának avatásán Budapesten, a Nyugati pályaudvarnál 2017. december 10-én. Fotó: Mónus Márton/MTI/MTVA

Puczi Béla vezette azt a cigány emberekből álló csapatot, akik 1990-ben a marosvásárhelyi magyarok segítségére siettek román ellentüntetőkkel szemben. Akkor hangzott el az az azóta már híressé vált kiáltás: „Ne féljetek magyarok, itt vannak a cigányok!”

Puczi Bélát az eset után börtönbe zárták, több hónapig raboskodott. A folyamatos rendőri zaklatások miatt Magyarországra jött családjával. Emlékét mostanáig emléktábla őrizte a pályaudvar mellett.